29 juli 2018 | Michael Kerkhof

Kristoff schiet op de Champs-Élysées eindelijk raak

De 105e Tour de France is definitief gewonnen door Geraint Thomas. In de afsluitende etappe naar Parijs zag de Brit in een massasprint Alexander Kristoff winnen. De Noor bleef John Degenkolb en Arnaud Démare nipt voor.

Late uitval Lampaert

Het eerste gedeelte van de slotetappe was zoals altijd lachen, gieren en brullen voor de renners. Er werd gelachen, handen geschud en champagne gedronken door de winnende Sky-ploeg. Gelukkig was Parijs al in zicht en draaide Sylvain Chavanel als eerbetoon aan zijn achttiende en tevens laatste Tourdeelname als eerste de Champs-Élysées op. Daarna gingen Silvain Dillier (AG2R), Michael Schär (BMC), Taylor Phinney (EF Éducation First), Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert), Damien Gaudin (Direct Energie) en Nils Politt (Katusha-Alpecin) in de aanval.

De ploegen van Démare, Laporte en Sagan hielden de zes aanvallers in het zicht, waardoor een koninklijke sprint zo goed als onafwendbaar was. Politt begon met een lichte voorsprong op het peloton aan de slotronde, maar werd in de laatste zes kilometer teruggepakt. Met nog twee kilometer te gaan reden Daniel Oss en Yves Lampaert weg. De Belg kwam als laatste door de slotbocht en leek heel even voor een stunt te zorgen, maar zijn landgenoot Jasper Stuyven piloteerde John Degenkolb op de finishstreep af en zorgde ervoor dat zijn mede-Belg werd ingerekend. Kristoff reed met zijn machtige dijen Degenkolb voorbij en mocht voor de eerste keer deze Tour het zegegebaar maken. Degenkolb werd tweede voor Démare.

Eindzege Thomas

Thomas finishte aan de zijde van Chris Froome veilig in het peloton en wint voor de eerste keer de Tour de France. Tom Dumoulin eindigt als tweede en zorgt na 28 jaar weer voor een Nederlander op het eindpodium. Viervoudig Tourwinnaar Froome maakt het podium compleet.

Sagan schrijft het puntenklassement op zijn naam, ondanks een aantal zware dagen na een valpartij. Julian Alaphilippe volgt Warren Barguil op als winnaar van het bergklassement, Pierre Latour wint het jongerenklassement en Movistar het ploegenklassement. Daniel Martin is uitgeroepen tot meest strijdlustige renner.

Uitslag 21e etappe Tour de France 2018

1. Alexander Kristoff (UAE Emirates) 2:46:36 uur
2. John Degenkolb (Trek-Segafredo) ,,
3. Arnaud Démare (FDJ) ,,
4. Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) ,,
5. Christophe Laporte (Cofidis) ,,
6. Maximiliano Richeze (Quick-Step) ,,
7. Sonny Colbrelli (Bahrain-Merida) ,,
8. Peter Sagan (BORA-hansgrohe) ,,
9. Andrea Pasqualon (Wanty-Groupe Gobert) ,,
10. Jasper De Buyst (Lotto-Soudal) ,,

Eindklassement Tour de France 2018

1. Geraint Thomas (Sky) 83:17:13 uur
2. Tom Dumoulin (Sunweb) + 1:51 minuut
3. Chris Froome (Sky) + 2:24 minuten
4. Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) + 3:22 minuten
5. Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) + 6:08 minuten
6. Romain Bardet (AG2R) + 6:57 minuten
7. Mikel Landa (Movistar) + 7:08 minuten
8. Daniel Martin (UAE Emirates) + 9:05 minuten
9. Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) + 12:37 minuten
10. Nairo Quintana (Movistar) + 14:18 minuten

Uitslag en klassement

Michael Kerkhof

Stond vroeger bij de verzorgingsposten bidons te zoeken, schrijft nu over alles wat met fietsen en wielrennen te maken heeft (inclusief bidons). Is gefascineerd door lange sprintetappes, heeft de Giro als favoriete ronde en was fan van Alessandro Petacchi.

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen