Tom Dumoulin heeft op bizarre wijze de 31 kilometer lange tijdrit gewonnen. Dumoulin leek aan de finish één seconde langzamer te zijn dan Chris Froome, maar plots werd toch Dumoulin door de computer als winnaar aangewezen. Het was al een bizarre dag voor de Nederlander..

Roglic valt weg

Michael Hepburn zette al vroeg de beste tijd neer en mocht lang in de hot-seat plaatsnemen, maar werd van de troon gestoten door Marc Soler. Dumoulin’s ploeggenoot Sören Kragh Andersen verbeterde zijn tijd, maar zag later Michal Kwiatkowski met amper een seconden onder zijn tijd duiken. Ondanks wat druppels her en der bleef een flinke regenbui uit tussen Saint-Pée-sur-Nivelle en Espelette.

Na de klok van vier gingen de klassementsmannen van start. Bij het eerste tussenpunt werd al veel duidelijk: Roglic verloor zijn podiumplaats aan Froome en Thomas reed de tot dan toe snelste tijd van Froome met liefst 14 seconden uit de boeken. Bij het tweede tussenpunt na 22 kilometer had Roglic al 50 seconden verloren op Froome en kon hij een podiumplaats definitief op zijn buik schrijven. Dumoulin bleef op twee seconden hangen, terwijl Thomas twaalf seconden sneller was dan zijn ploegmaat en op weg was naar zijn derde ritoverwinning en – belangrijker – zijn eerste Tour-eindzege.

Froome de winnaar?

Steven Kruijswijk was nog maar net over de finishstreep gereden of Froome bolde al over de finishlijn. Met liefst 51 seconden dook Froome onder de tijd van zijn ploeggenoot Kwiatkowski en was het wachten op Roglic, Dumoulin en Thomas. Roglic mocht dertien seconden verliezen op Froome, maar verloor uiteindelijk 1:13 minuut. Dumoulin kwam uiteindelijk één seconde tekort om Froome van zich af te houden. Althans, dat gaf de klok direct na de finish aan. Op het moment dat Thomas in de buurt kwam versprong de computer en had plots Dumoulin met 1 seconde verschil de beste tijd in handen.

Thomas nam in de afdaling geen risico meer en kwam juichend over de streep: hij is de winnaar van de Tour de France 2018. Dumoulin en Froome keken samen naar de laatste meters van Thomas, waarna Dumoulin op de hoogte werd gebracht van zijn overwinning en hij vol verbazing het feestje kon vieren. Het was al een rare en chaotische dag voor Dumoulin, want enkele uren voor de tijdrit was plots zijn tijdritpak kwijt. Zijn sponsor, toevallig in het Baskenland gevestigd, maakte in allerijl een nieuw exemplaar en overhandigde dat Dumoulin net voor de start. Gelukkig maar..