11 juli 2018 | Yvanka

Voor op de bucketlist: Taiwan KOM Challenge

Gek op klimmen? Dan is de ‘Taiwan King Of the Mountain Challege’ er een voor op je bucketlist! Met ruim 3275 hoogtemeters over 105 km is dit de meest heftige wieleruitdaging van Azië en een van de zwaarste beklimming ter wereld. 

De Taiwan KOM Challenge staat bekend als een prachtige, maar lood- en loodzware race. Deze beklimming is zelfs voor de meest ervaren profrenners een uitdaging. Deelnemers fietsen van zeeniveau naar een verbluffende hoogte van 3275 meter. Een 105km lange route, waarvan je ruim 85km aan het klimmen bent én je door 3 verschillende klimaatzones rijdt met ruim 20 graden verschil tussen de start en finish.

De route
Deelnemers beginnen in het prachtige, sprookjesachtige Hualien Qixingtan en fietsen vervolgens door de diepe rotsachtige Taroko-kloof. Hier begint het nog ‘rustig’ met in de eerste 20km een stijging van 0-2%. Na het verlaten van de kloof begint het klimmen: ruim 70km met een gemiddelde stijging van 6%. Maar dan ben je er nog niet. De laatste 9,5km is pas het échte werk. Hier begint het zwaarste gedeelte met diverse haarspeldbochten en een stijging van 10 tot 22%, waarbij je naar het hoogste begaanbare punt van Taiwan fietst!

Door het grote hoogteverschil tijdens de route, fiets je zelfs door verschillende klimaatzones. Van de subtropische zone tot de gematigde en zelfs polaire zone, waar de temperaturen dalen tot 5 graden Celsius. Dit maakt de beklimming nóg zwaarder.

Mocht je dit alles weten te doorstaan dan finish je dus op 3275 meter hoogte op ‘het dak’ van Taiwan. Dit eindpunt steek zelfs ver boven het bekende Wuling Mountain uit, waardoor je een fenomenaal uitzicht hebt. Een terechte beloning na deze monsterbeklimming!

Prijzengeld
De Taiwan KOM Challenge heeft sinds 2017 het prijzengeld voor mannen en vrouwen gelijk getrokken.  Voor de snelste man en de snelste vrouw ligt er op de top een cheque van 14.000 euro klaar. Daar gaat dan nog wel 20% belasting vanaf (tenzij een Taiwanees wint, die betaalt slechts 10% belasting) én je moet een dopingtest doorstaan, anders ontvang je niks en ben je de rest van je leven verbannen van de race.

Durf jij de uitdaging aan te gaan?
De Taiwan KOM Challenge is uitzonderlijk zwaar, maar het is misschien wel de mooiste beklimming ter wereld. Mocht je ‘m zelf willen proberen, zet dan 26 oktober in je agenda. Via de website vind je meer informatie en kan je de inschrijving regelen.

Ohja, vergeet niet je Strava aan te zetten, volgens de statistieken is het dit jaar nog niemand gelukt ‘m te beklimmen. En als je binnen 4 uur de top haalt, sta je direct in de Strava top 5 😉

Zou jij de Taiwan KOM Challenge een keer willen proberen?

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Bekijk hieronder de aftermovie van 2017:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: statistics, marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Gerelateerd

Yvanka

Schrijft over (vrouwen)wielrennen en is altijd op zoek naar de leukste fietskleding, gadgets, events en persoonlijke fietsverhalen. Blogt daarnaast over het beginnen met wielrennen en alles wat daarbij komt kijken.

Meer artikelen van Yvanka

2 reacties op “Voor op de bucketlist: Taiwan KOM Challenge

  • Weer een geval vd slapende schrijver. Het begint al met de inleiding. “Ruim 3.275 m hoogtemeters’.
    1. ruim gebruik je bij een afgerond getal
    2. wanneer cijfers zijn waar het om draait gebruik je de exacte versies
    Anyway: juiste cijfer is dus 3.529. Gem. 3,4% en daarmee doet hij leuk mee. Vergelijkbaar met Salzkammergut Trophy maar die is 2x zo lang….

  • “Na het verlaten van de kloof begint het klimmen: ruim 70km met een gemiddelde stijging van 6%”
    Bizar, je klimt in deze 70km dus ca 4200 meters omhoog…. Terwijl het hoogste punt slechts op 3200 ligt. Dus, ofwel er zitten aardige stukken afdaling in (en dan is het klimgedeelte een stuk steiler dan 6%), ofwel er klopt iets niet in de nummers.

Geef een reactie

Inloggen