30 mei 2018 | Michael Kerkhof

Dit verdienden Dumoulin en zijn Giro-collega’s

Tom Dumoulin verdiende de afgelopen Giro d’Italia liefst €165.900! Klinkt goed, toch? Helaas blijft er voor de Nederlander maar weinig over, want hij moet alles delen met zijn ploeggenoten (inclusief staf) van Sunweb en blijft het prijzengeld in de wielersport een lachertje ten opzichte van het tennis, waar men op Roland Garros al gauw €78.000 verdient door slechts de eerste ronde te overleven..

Froome boert goed

Besparingsplatform Kortingscode.nl rekende uit hoeveel de topklassementsmannen hebben opgehaald. Girowinnaar Chris Froome is uiteraard hofleverancier met een bedrag van €307.620. Daarmee is hij veruit de best verdienende renner in de Giro en is hij goed voor liefst 94% van het door Team Sky behaalde prijzengeld. De Britse ploeg is daarmee ook de best presterende ploeg op financieel gebied, gevolgd door Sunweb en Mitchelton-Scott. Dimension Data verdiende het minste prijzengeld: €5.240.

Froome harkte dus €307.620 bijeen en verdiende daarmee het meeste prijzengeld. Dumoulin is ook in dat klassement goed voor een tweede plaats met €165.900. Miguel Angel Lopez (€96.044) en Richard Carapaz (€59.646) deden het ook goed, net als Simon Yates, die meerdere etappes won en lange tijd aan de leiding stond in het klassement. Zijn gegevens ontbreken echter.

Meer geld in de Tour

Het prijzengeld ligt in de Giro een stuk lager dan in de Tour. In de Franse ronde verdiende de winnaar vorig jaar een bedrag van een half miljoen euro. Het verschil met de nummer tien van het klassement is echter bizar groot, want die ontving slechts €3.800. De winnaar van de Giro kreeg vorig jaar ongeveer de helft van de Tourwinnaar. Dit jaar heeft de organisatie het prijzengeld met 10% verhoogt.

Michael Kerkhof

Stond vroeger bij de verzorgingsposten bidons te zoeken, schrijft nu over alles wat met fietsen en wielrennen te maken heeft (inclusief bidons). Is gefascineerd door lange sprintetappes, heeft de Giro als favoriete ronde en was fan van Alessandro Petacchi.

Meer artikelen van Michael Kerkhof

6 reacties op “Dit verdienden Dumoulin en zijn Giro-collega’s

  • Snap niet dat de profs dit allemaal pikken! Bv slaapplekken in de Tour zijn soms zeer slecht, Giro starten in Jeruzalem, belachelijk! Wat er logistiek voor komt kijken. Directie’s vanGiro, Tour, Vuelta verdienen miljoenen aan hun. Wielrenners laat je niet piepelen, ga met zijn allen eens staken of iets dergelijks.

  • Vergeet niet dat tennissers nergens op de loonlijst staan en hun eigen vervoer/trainingskampen/overnachtingen en dergelijke zelf moeten bekostigen. Iemand als Dumoulin krijgt van z’n ploeg al een goed salaris + bonussen.

  • Eigenlijk wel belachelijk weinig voor de inspanning die men moet leveren. F1 coureurs verdienen miljoenen per jaar, de winnaar van het WK darts strijkt 450.000 euro op. Blijkbaar is het commercieel gezien niet interessant genoeg om er veel meer geld in te pompen.

  • Het is een schande dat het prijzengeld in de wielersport in dit soort grote rondes zo laag is. Wielrennen is fantastisch, maar de organisatie en de UCI en andere bobo’s er omheen is een regelrechte aanfluiting voor de ontwikkeling van deze mooie sport.

Geef een reactie

Inloggen