15 mei 2018 | Yvanka

Voor op de bucketlist: Lacets de Montvernier

Gek op klimmen én afdalen? In de Franse Alpen vind je de Lacets de Montvernier, een spectaculaire route met tientallen haarspeldbochten en een gemiddeld stijgingspercentage van 8.5%. Hier kan je ruim 3km lang afzien om vervolgens te genieten van een prachtige uitzicht óf klim verder naar de top van de Col de Chaussy. 

Les lacets de Montvernier betekent: ‘de veters van de Montvernier’. Niet zo gek aangezien de haarspeldbochten van bovenaf een ‘schoenveter patroon’ hebben. De 3km lange route is onderdeel van de Col de Chaussy en ligt in Provence-Alpes-Cote d’Azur en begint in Pontamafrey-Montpascal. Deze beklimming is niet alleen heel uitdagend, maar ook nog eens beeldschoon.

Zoals de foto’s al aangeven is het een uitdagende route. Zeker het eerste stuk is pittig met een stijging van 11%. In totaal maak je 277 hoogtemeters met een gemiddelde stijgingspercentage van 8.5 %. Doordat de beklimming relatief onbekend is, heb je de route bijna voor jezelf alleen. Het is (vaak) heerlijk rustig en in de schilderachtige dorpjes die je langs de route tegenkomt wonen slechts een handjevol mensen.

Gemiddeld: 8.5 %
Afstand: 3.24 km
Hoogte start: 504 m
Hoogte top: 781 m
Hoogteverschil: 277 m

Col de Chaussy

Het leuke aan de beklimming is, is dat je twee opties hebt. Eenmaal boven aangekomen kan je heerlijk van het uitzicht genieten en vervolgens vanuit het dorpje Montpascal afdalen naar St Jean de Maurienne. Maar als de benen goed voelen en je zin hebt in nóg een flinke uitdaging kan je ook verder klimmen naar de top van de Col de Chaussy!

Het uitzicht vanaf de col de Chaussy

Heb jij de Lacets de Montvernier al beklommen? Of de Col de Chaussy? Wij zijn benieuwd naar je ervaring!

Yvanka

Schrijft over (vrouwen)wielrennen en is altijd op zoek naar de leukste fietskleding, gadgets, events en persoonlijke fietsverhalen. Blogt daarnaast over het beginnen met wielrennen en alles wat daarbij komt kijken.

Meer artikelen van Yvanka

3 reacties op “Voor op de bucketlist: Lacets de Montvernier

  • Twee jaar geleden heb ik die ‘veters’ gereden. Ik heb ze leren kennen door de Tour de France van 2015. Tip: wil je het effect van de ‘veters’ in beeld dan neem je best een drone mee. Anders vallen ze moeilijk op beeld vast te leggen

  • Gedaan ja. Maar terwijl je dat doet is het net als andere klimmen hoor! Behalve als hp’s elkaar heel snel opvolgen.
    Nog maar een x doen als ik een volgdrone heb!!!
    Vanaf de Chaussy ben ik doorgereden naar de Madeleine, via gravel roads (bij Bonvillard naar rechts). Was op de MTB uiteraard. Op dat hele stuk pakweg 10 huizen en 5 mensen gezien. En 0 motoren!! De ideale wereld!!

  • Fantastiche klim om hierna “Col de la Madeleine” mee te pakken. Wij hebben deze vorig jaar mogen beklimmen vanuit Saint-Jean-de-Maurienne en daarna via Le Praz weer af te dalen. De afdaling is ook de moeite waard omdat je dan zo de vallei van de klim naar de Col du Glandon in kijkt.

Geef een reactie

Inloggen