19 april 2018 | Edwin Haan

Garmin Edge 520 Plus en Garmin Edge 130

Garmin introduceert twee nieuwe fietscomputers, de Edge 130 en de Edge 520 plus. Ook wordt de Varia Radar lamp geupdate. Begin mei zijn ze leverbaar.

Klein maar sterk

De kleine Edge 130 heeft alle fietsopties aan boord, inclusief een barometer voor accurate hoogtemeting. Hij is uiteraard compatibel met Garmin Connect, waarmee je simpel routes naar het apparaat kunt sturen. Een kaart wordt niet getoond, maar met aanwijzingen kun je op de track blijven. Ook Strava Live segments worden ondersteund. De Edge 130 gaat 199,99 euro kosten, inclusief hartslagmeterband en snelheids-/cadanssensoren wordt dat 249,99 euro.

Edge 520 plus

De Edge 520 is er al een poosje. Het midrange model van Garmin, dat ook trainingsfuncties bevat. Dit is de Plus, een model met turn-by-turn navigatie, messaging en incident detection waarbij er na een onverhoopte val automatisch een bericht naar een door jou gekozen persoon gestuurd wordt. Ook Group Track en Live tracking worden ondersteund. Voor al deze opties moet wel je smartphone gekoppeld zijn aan de 520.

Ook de Edge 520 Plus werkt met Strava Live segments, daarnaast kun je Training Peaks en Best Bike Split aan het apparaat koppelen. Daarmee krijg je via de IQ Apps de trainingsprogramma’s van die aanbieders automatisch op je 520 voorgeschoteld. Er komt ook een mountainbike uitvoering. Die komt met een siliconen bescherming en krijgt er een afstandsbediening bij. De losse 520 Plus komt op € 299,99. Inclusief sensoren wordt dat € 399,99. De mtb-versie gaat € 349,99 kosten. Bij Futurumshop zijn ze al te pre-orderen.

Verschil met Edge 820 en 1030

De 520 Plus is nu best een heel compleet apparaat. Waarom zou je nog voor een Edge 820 of zelfs een 1030 gaan?

Bijvoorbeeld omdat de 520 geen touchscreen heeft. Of omdat het scherm een stuk kleiner is dan dat van de 1030. Daarnaast zijn de trainingsopties minder uitgebreid. Zo is er op de 520 slechts een beperkte mogelijkheid om je vermoeidheid of trainingload te monitoren. Ook zoek je tevergeefs naar een POI database (daar kun je de nieuwe YELP app voor gebruiken). Omdat ie kleiner is, gaat ook de batterij wat minder lang mee (Garmin belooft een accuduur van 15 uur) en er is geen WiFi. Als laatste…..de 520 ondersteunt geen Bluetooth sensoren, dat doet de 1030 wel. Op de 520 (en de 820) moet je het doen met ANT+. Geen enkel probleem trouwens, als je nog geen Bluetooth sensoren in je bezit hebt. Er is wel Bluetooth aan boord, daarmee kun je echter alleen met je smartphone connecten.

Alles bij elkaar lijkt Garmin, met deze nieuwe 520 Plus, weer de koploper in dit segment. Geen van de concurrenten heeft op dit moment voor 300 euro een fiets-/navigatiecomputer die zo veelzijdig is en dan ook nog met een kleurenscherm.

Radar

Naast de twee nieuwe fietscomputers is ook de Varia Radar achterlamp vernieuwd. Die signaleert achterop komend verkeer en geeft je een zicht- en hoorbaar signaal. Hij is in essentie hetzelfde als de in 2015 geïntroduceerde versie, maar dan wat smaller, verticaal gemonteerd en de accu gaat wat langer mee. Dit is de RTL511, de versie voor Nederland, Duitsland en de Scandinavische landen waar lampen niet mogen knipperen. Hij gaat tot 10 uur mee in de continu-stand.

Gerelateerd

Edwin Haan

Hoofdredacteur bij Fiets. Rijdt op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

5 reacties op “Garmin Edge 520 Plus en Garmin Edge 130

  • Ik was bijna van plan de 130 aan et schaffen totdat ik op het Garmin forum en MTB forum las dat hij helemaal geen 15 uur accutijd heeft maar tussen de 4 en 6 al leeg is ook al hebben zij enkele opties uitgezet. Garmin verklaard dat men het achtergrond licht moet dimmen tot minimaal maar dan nog kom je niet aan de 15 uur. Achtergrondlicht zal je in de bossen op avond toch echt wel nodig hebben. Zolang Garmin dit niet heeft opgelost ga ik toch voor de helaas duurdere 520 Plus.

  • De ‘oude’ edge 520 ondersteunt ook ongeval detectie. In bovenstaande tekst wordt nu gesuggereerd dat dit een extra functie is op de ‘plus’ versie, maar dit is dus niet correct.

  • Mbt de 520 Plus, lees ik: ‘Voor al deze opties moet wel je smartphone gekoppeld zijn aan de 520’ en de ‘520 ondersteunt geen Bluetooth’.
    Hoe koppel je je smartphone als ik er geen bluetooth op zit?? Of lees ik het verkeerd?

    • Dat heb ik niet duidelijk opgeschreven, ik zal het aanpassen. De Edge 520 Plus heeft wel Bluetooth aan boord, maar kan daarmee alleen met je smartphone connecten. Bluetooth sensoren worden niet ondersteund.

Geef een reactie

Inloggen