17 april 2018 | Yvanka

Voor op de bucketlist: zwaarste fietstocht ter wereld

Ben jij klaar voor dé ultieme wieleruitdaging? De zwaarste tocht ter wereld? Dat is de Honderd Cols Tocht. Vierduizend kilometer over alle grote gebergten van Frankrijk. Dat zijn ruim honderd cols en ruim honderd côtes! 

Wie deze tocht volbrengt kan zich rekenen tot de sterkste fietsers ter wereld. Want de Honderd Cols Tocht kan alleen worden volbracht als je een ontzettend goed doorzettingsvermogen hebt. In totaal zijn 108 cols en 113 côtes in het parcours opgenomen. En het totale te overbruggen hoogteverschil is bijna 70.000 meter!

4100km, 108 cols, 113 côtes en 70.000 hoogtemeters

Het is een loodzware route, van de 2000 deelnemers hebben slechts 500 de tocht weten te volbrengen. En dat is niet zo gek. Met 4100km is het met recht een monstertocht te noemen.

Steilste Cols

De steilheid van de 108 cols is erg verschillend. De meeste grote cols hebben een hellingspercentage van 7-12%, maar er zijn ook steilere passages. De steilste zijn de Puy Mary, Gamia, Burdincurutcheta, Soudet, Marie Blanque, Menté, Portet d’Aspet, Peguere, Solpérière, Ventoux, Buis, en Grand Colombier.

Hieronder volgt een overzicht van de zwaarste Cols (voor een volledig overzicht, kijk je hier)

Zwaarste én mooiste tocht

De “Honderd Cols Tocht” is niet alleen de zwaarste, maar volgens veel deelnemers ook de mooiste tocht ter wereld. Je komt prachtige, afwisselende landschappen tegen en geniet elke dag van de mooiste uitzichten. Wil je optimaal van de omgeving genieten? Neem er dan echt de tijd voor en lees verdiep je vooraf in de gebieden door toeristische informatie op te zoeken. Er is ontzettend veel zorg besteed aan de schoonheid van de route. Het parcours gaat door een groot aantal regionale natuurparken. Soms is een kortere route tussen twee controleplaatsen mogelijk, maar dan mis je wel heel veel natuurschoon!

Deelnemen

Wat kun je verwachten als deelnemer?

 • Een routepakket met daarin alle informatie die je nodig hebt om de 100 Cols te rijden.
 • Alle ondersteuning die je nodig hebt om je uitdaging tot een succes te maken.
 • Het recht om de route ook in GPS-coördinaten aan te schaffen.
 • Het recht om de unieke 100 Cols kledingset aan te schaffen (wielertrui, broek, arm- en beenstukken, windbreker, petjes)
 • Het recht om na afloop van je tocht te worden opgenomen in het 100 Cols Register.

Durf jij de uitdaging aan te gaan?
Wil jij deze monstertocht uitproberen of meer informatie? Bezoek dan de website.

Ben jij één van de 500 die de tocht al heeft volbracht? Dan horen we graag je verhaal!

Yvanka

Schrijft voor Pedala. Passie voor (vrouwen)wielrennen en altijd op zoek naar de leukste fietskleding, gadgets, events en persoonlijke fietsverhalen.

Meer artikelen van Yvanka

3 reacties op “Voor op de bucketlist: zwaarste fietstocht ter wereld

 • Een geweldige ervaring die ik twee keer ondergaan heb. Wel in een paar jaren.
  Wil hem nog wel een keer in één jaar doen. En dan lekker op mijn gemak. Minimaal 50 km per dag wat meestal toch een kleine 100 worden. Dat is om mij geen druk op te leggen. Genieten is het sleutelwoord. En dan natuurlijk met volle bepakking. Tentje, zelf koken, enz… En is het gezellig ergens gewoon even blijven. Op die manier ben je lekker anderhalf tot 3 maanden onderweg.
  NIET HET (EIND)DOEL IS BELANGRIJK MAAR DE WEG ERNAAR TOE.

 • Ik heb de 100 Cols (bijna) tien keer gereden, en ben er helemaal verslaafd aan. Wat een fantastische ervaring. Maar als je niet wilt afzien moet je er niet aan beginnen…

Geef een reactie

Inloggen