16 april 2018 | Michael Kerkhof

Bilbao eert Scarponi met winst in de Alpen

Pello Bilbao heeft de openingsrit in de Ronde van de Alpen gewonnen. De Astana-renner kwam na een knappe solo als eerste aan en eerde daarmee zijn overleden ploeggenoot Michele Scarponi, die vorig jaar de openingsrit op zijn naam schreef. Het was zijn laatste overwinning.

Eenkhoorn in de aanval

Pascal Eenkhoorn kleurde de etappe. De renner van LottoNL-Jumbo zat samen met acht andere renners mee in de vlucht van de dag en pakte een mooie voorsprong op het peloton. Met minder dan dertig kilometer te gaan werd Eenkhoorn – die inmiddels de puntentrui had veroverd – gegrepen door de troepen van Sky. Voor de slotklim naar Serrada waren alle vroege vluchters ingerekend en maakte Sky tempo voor hun kopman Chris Froome. Na een aanval van Froome bleven er slechts een paar renners over. In de korte afdaling die na de Serrada volgde richting Folgaria nam Bilbao de meeste risico’s en won hij de etappe. Luis Léon Sanchez maakte het Astana-feest compleet door als tweede te finishen voor Ivan Sosa.

Chris Froome bolde als vijfde over de meet en liet daarmee zien dat hij klaar is voor de Giro d’Italia. De Brit ligt onder vuur, maar zal ongetwijfeld op 4 mei ‘gewoon’ aan de start staan in Jeruzalem. Giro-baas Mauro Vegni gaf in een interview met La Stampa aan dat hij juridisch niets kan doen tegen Froome. “Ik heb niet de mogelijkheid om Froome uit te sluiten. Als ik dat zou doen, riskeer ik een verloren rechtszaak tegen Team Sky, want het is tegen de regels om een renner uit te sluiten die niet betrapt is op dopinggebruik.”

Michael Kerkhof

Stond vroeger bij de verzorgingsposten bidons te zoeken, schrijft nu over alles wat met fietsen en wielrennen te maken heeft (inclusief bidons). Is gefascineerd door lange sprintetappes, heeft de Giro als favoriete ronde en was fan van Alessandro Petacchi.

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen