11 april 2018 | Michael Kerkhof

Geen melk en appels meer voor Dumoulin

Voor Tom Dumoulin stond de afgelopen winter niet alleen in het teken van trainen en opbouwen, maar ook uit onderzoeken. Hij wist al dat hij gevoelige darmen had, maar na het berm-incident in de Giro d’Italia besloot hij uit te zoeken waar zijn lichaam nou zo slecht op reageert. Het resultaat: melk en appels laat hij voortaan staan.

Lactose en fructose

Dumoulin bereidt zich momenteel in de Sierra Nevada voor op de Giro d’Italia. De NOS zocht hem op en sprak onder andere over zijn darmproblemen. “We hebben eerst bloed geprikt om te kijken of er bacteriën of virussen in de darmen zaten, dat was niet het geval. Toen hebben we gekeken of er wel voldoende bloed naar de darmen gaat tijdens inspanningen. Dat was niet alarmerend weinig”, legt Dumoulin uit.

De winnaar van de Giro heeft vooral tijdens grote inspanningen veel last. “Als je al aan de limiet zit qua verteren in je darmstelsel en je gooit er net op een verkeerd moment een reepje in, zoals tijdens de Giro, dan kan het rechtstreeks worden doorgeleid.” Heel veel kwam er niet uit de onderzoeken, maar één ding is wel duidelijk: veel lactose- en fructoseproducten laat hij voortaan staan. “In een appel zit bijvoorbeeld heel veel fructose. Nou, dan kan ik beter een kiwi eten.” Ook melk drinkt Dumoulin niet meer, of minder. “Daar zit heel veel lactose in. Nou, dan kan ik beter lactosevrije melk nemen of helemaal geen melk.”

Luik en Giro

Dumoulin heeft dit seizoen nog maar elf koersdagen op zijn naam staan. Volgende week staat hij aan de start van Luik-Bastenaken-Luik, waarna de Girostart in Jeruzalem rap volgt.

Michael Kerkhof

Stond vroeger bij de verzorgingsposten bidons te zoeken, schrijft nu over alles wat met fietsen en wielrennen te maken heeft (inclusief bidons). Is gefascineerd door lange sprintetappes, heeft de Giro als favoriete ronde en was fan van Alessandro Petacchi.

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen