10 april 2018 | Michael Kerkhof

Brabantse Pijl opwarmer voor Amstel Gold Race

Vergeet de kasseien, vanaf woensdag wordt er weer geklommen. De Brabantse Pijl is het startsignaal voor de mannen met de dunne kuiten om zich warm te rijden voor het drieluik Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Vorig jaar won Sonny Colbrelli de 57e editie, maar wie volgt de Italiaan op en wint de Brabantse Pijl 2018?

Zeven WorldTour-ploegen

Het deelnemersveld is uiteraard sterk, al ontbreken veel WorldTour-ploegen. Slechts zeven teams van het hoogste wielerniveau zijn woensdag present. LottoNL-Jumbo is daar één van en verdedigt samen met Roompot-Nederlandse Loterij de Nederlandse eer. De Belgen zijn uiteraard sterk vertegenwoordigd. Lotto-Soudal beschikt met Tim Wellens en Tiesj Benoot over de twee absolute topfavorieten. Quick-Step start zonder uitgesproken favoriet. Philippe Gilbert, Julian Alaphilipp en Niki Terpstra ontbreken.

De Brabantse Pijl is dit jaar 201,9 kilometer lang en kent liefst 27 hellingen. De koers start in Leuven en trekt vervolgens in zuidwestelijke richting, om uiteindelijk ten zuiden van Brussel in Overijse te finishen. Daar moeten drie lokale rondes van 23 kilometer afgelegd worden. Bekende hindernissen in die lokale ronde zijn (in de goede volgorde) Hagaard, Hertstraat, Holstheide, IJskelderlaan en Schavei. Na laatstgenoemde hindernis van 700 meter ligt ook de finish.

Tiesj Benoot en Sep Vanmarcke 2018

Belgen topfavoriet

Benoot is dus samen met Wellens de topfavoriet. Benoot reed een prima voorjaar en won de Strade Bianche. Hij sloeg Parijs-Roubaix over om fris aan de heuvelklassiekers te kunnen beginnen. Met Wellens, die een ander programma reed, in de ploeg beschikt hij over een prima ploegmaat. Mocht het op een sprint aan komen, dan is Colbrelli de man om in de gaten te houden. Colbrelli won vorig jaar in Overijse en is razendsnel. Dat geldt ook voor Bryan Coquard, Daryl Impey, Boasson Hagen en Enrico Gasparotto, al is het de vraag of ze nog wel in de voorste groep zitten als het op een sprint uitdraait. Een eindschot na een zware koers hebben ze allemaal.

Vanuit Nederlands oogpunt moet men niet veel verwachten. Erkende heuvelspecialisten ontbreken en richten zich op de Amstel Gold Race van aanstaande zondag. Fabio Jakobsen is er wel bij, maar het is maar de vraag of het supertalent van Quick-Step zo’n zware heuvelkoers aankan. Misschien moet een Nederlands succesje komen van de Roompot-ploeg, waar Pieter Weening aan de start staat. Of Bert-Jan Lindeman van LottoNL-Jumbo, die vorig jaar vijfde werd.

TV
De Brabantse Pijl 2018 is live te volgen op Sporza. Vanaf 15:15 uur doet men op één live verslag.

Michael Kerkhof

Stond vroeger bij de verzorgingsposten bidons te zoeken, schrijft nu over alles wat met fietsen en wielrennen te maken heeft (inclusief bidons). Is gefascineerd door lange sprintetappes, heeft de Giro als favoriete ronde en was fan van Alessandro Petacchi.

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen