8 april 2018 | Michael Kerkhof

Sagan wint Parijs-Roubaix, Terpstra derde

Peter Sagan heeft voor de eerste keer in zijn carrière Parijs-Roubaix gewonnen. In een sprint-à-deux was de drievoudig wereldkampioen sneller dan de verrassend sterke Silvain Dillier. Niki Terpstra maakte het podium met zijn derde plaats compleet.

Hartstilstand Goolaerts

De klassieker werd opgeschrikt door een nare val van Michael Goolaerts. De 22-jarige Belg lag plots langs de weg en bleef roerloos liggen. Hij was, zo bleek later, getroffen door een hartstilstand en werd na reanimatie naar het ziekenhuis in Lille gebracht. Wrang, maar de koers ging ‘gewoon’ door. Informatie over zijn toestand ontbreekt.

In het Bos van Wallers lieten de favorieten zich voor de eerste keer zien. Mike Teunissen versnelde en kreeg Philippe Gilbert mee. Ze haalden vroege vluchters in, maar het lukte niet om weg te rijden uit het peloton. Op 75 kilometer van het einde was alles weer hersteld en kon de finale echt beginnen. Zonder Sebastian Langeveld en Matteo Trentin, want die hadden al opgegeven.

Aanval Sagan

Na een aanval van Zdenek Stybar viel het stil in het peloton. Dat was voor Sagan het signaal om te versnellen en de oversteek naar de overgebleven vluchters te maken. Binnen no-time haalde hij Silvain Dillier en Jelle Wallays bij. Aanvankelijk wilden ze niet met de wereldkampioen meewerken, maar uiteindelijk gaven ze toch gehoor aan de oproep van Sagan. Wallays moest later passen, maar een ijzersterke Dillier wist tot de finale bij Sagan te blijven. De voorsprong op de achtervolgers Niki Terpstra, Sep Vanmarcke, Greg Van Avermaet en Jasper Stuyven (Wout Van Aert zat er ook bij, maar viel door pech weg) groeide tot bijna anderhalve minuut. Na een versnelling van Terpstra werd het minder dan een minuut, maar na de laatste kasseistrook was wel bekend dat de winnaar vooraan zou zitten.

Het draaide op een sprint uit op de wielerbaan van Roubaix. Dillier nam met zijn baanervaring de koppositie in handen en dwong Sagan om de sprint aan te gaan. Sagan deed dat op amper 150 meter van de aankomst en was overduidelijk de rapste. Dillier werd knap tweede, zeker omdat hij door een gebroken pink een maand van het voorseizoen moest missen. Terpstra volgde op gepaste achterstand als derde. Hij bleef het achtervolgende groepje, waar Van Avermaet het sprintje van won, voor. Teunissen finishte uiteindelijk als elfde.

Michael Kerkhof

Stond vroeger bij de verzorgingsposten bidons te zoeken, schrijft nu over alles wat met fietsen en wielrennen te maken heeft (inclusief bidons). Is gefascineerd door lange sprintetappes, heeft de Giro als favoriete ronde en was fan van Alessandro Petacchi.

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen