8 april 2018 | Yvanka

Fietsen met hooikoorts?

Het is lente! Het eerste zonnige weekend is aangebroken en met een strakblauwe lucht, aangenaam temperatuurtje wordt het fietsen nóg leuker. Al kan de lente helaas ook betekenen dat het hooikoortsseizoen weer is aangebroken…

Fietsen met hooikoortsklachten kan ontzettend vervelend zijn. Je houdt niet meer op met niezen, ziet door de tranende ogen de weg niet meer en je hebt moeite met diep ademhalen. Wie al langer last heeft van hooikoorts weet inmiddels wel een beetje van welke planten zij het meeste last hebben. Met speciale hooikoorts-apps kun je dan precies zijn welke planten wanneer bloeien en hoe de algemene hooikoortssituatie in jouw regio is. Erg handig!

Ondanks de hooikoorts-apps en weersvoorspellingen kan je tijdens het fietsen klachten ervaren. Maar hoe zorg je dat het fietsen mét hooikorts toch aangenaam blijft? Wij geven tips!

1. Niet wrijven

Je ogen jeuken en en de tranen stromen over je wangen tijdens het fietsen. Een vervelend gevoel en vaak ook een erg onhandig: de cijfertjes op je fietscomputer worden zo bijvoorbeeld één grote waas. De beste tip is dan toch om juist niet in je ogen te gaan wrijven. De pollen en het stuifmeel zitten ook aan je handen en door te gaan wrijven wordt het echt alleen maar erger. Ervaar je vaak problemen met je ogen? Draag dan een sportbril die goed aansluit op je gezicht.

2. Regenbui? Fietsen! 

Zoals je misschien al weet, zit er op zonnige en warme dagen met wat wind meer stuifmeel in de lucht. Het is op deze dagen handiger om vlak ná een flinke regenbui op pad te gaan. Je ervaart dan veel minder hooikoortsklachten en het is vaak nog lekker fris ook.

2. Vroeg op

Geen ochtend mens? Vroeg fietsen heeft toch echt z’n voordelen. ’s Ochtends zijn er namelijk ook minder pollen in de lucht dan later op de dag. Start de dag daarom met een lekkere fietstocht!

3. Zee- en berglucht

Ben je van plan om in de lente een weekendje weg te gaan, een toertocht te maken of te genieten van een fietsvakantie? Let dan bij het boeken op. Aan zee en ook in de bergen is minder stuifmeel in de lucht te vinden, waardoor je dus ook minder last ervaart. Hou hier tijdens het boeken van je (mini) vakantie rekening mee, zodat je ook tijdens je vakantie kunt blijven genieten.

4. Wassen maar

Pollen hechten zeer goed aan bezwete kleding en bezweet haar. Was je fietskleding dus goed na je training. Hang je kleding ook niet buiten te drogen als er op die dag veel pollen in de lucht zijn. Zo kunnen ze zich weer aan je kleding hechten en daar kan je tijdens je volgende rit flink last van krijgen.

5. Melk vermijden

Het lijkt misschien wat gek, maar vermijden van melkproducten in de lente- en zomermaanden zou kunnen helpen. Het eten van bijvoorbeeld yoghurt kan namelijk je luchtwegen ‘slijmerig’ maken, waardoor je meer hooikoorts klachten ervaart. Probeer een week lang geen yoghurt/kwark als ontbijt te eten en geen melk te drinken voor je gaat fietsen en kijk of je verschil merkt!

6. Medicijnen

Mochten de hooikoortsklachten echt heel erg worden, dan kun je altijd nog gebruik maken van tabletten, neussprays of oogdruppels. Let wel op. Als je wedstrijden rijdt moet je goed uitkijken dat er geen dopinggeduide stoffen in zitten.

Yvanka

Schrijft over (vrouwen)wielrennen en is altijd op zoek naar de leukste fietskleding, gadgets, events en persoonlijke fietsverhalen. Blogt daarnaast over het beginnen met wielrennen en alles wat daarbij komt kijken.

Meer artikelen van Yvanka

2 reacties op “Fietsen met hooikoorts?

 • Handig zo’n artikel, dank!
  @woerdman:
  -Hooikoortsradar geeft toch echt aan dat bij een normaal patroon de concentratie pollen gedurende de dag steeds groter wordt.
  -Dat melk slijmvormend werkt kan ik uit eigen ervaring bevestigen.

  Ik ben dus benieuwd naar uw bronnen voor onderbouwing van uw beweringen.

 • Met alle respect denk ik dat hier toch een paar misvattingen staan;
  – de pollen piek is juist in de vroege ochtend bij zonopkomst
  ´- dat melkproducten slijmvormend zijn is een misvatting
  Dus de ochtend een beetje mijden, zeker bij weersomslag
  PS Overigens is pollen geen meervoud maar enkelvoud.

Geef een reactie

Inloggen