4 april 2018 | fietsredactie

Mijn fiets en ik: fietselfstedentocht met de bakfiets

Voor de rubriek ‘Mijn fiets & ik’ kunnen Pedala fans persoonlijke fietsverhalen insturen. Deze week het verhaal van Riemke en Bas. Door gezondheidsproblemen, waaronder zware astma en een vorm van reuma, is Riemke o.a. beperkt in haar energie. Desondanks is ze van plan om samen met partner Bas de fietselfstedentocht te gaan beleven. Waarbij Bas fietst en Riemke in het bakje van de bakfiets opgevouwen zit.

Nadat Bas vorig jaar, samen met zijn fietsmaatjes, de fietselfstedentocht had gefietst, grapte ik een dag later tegen Bas: ‘Als jij een bakfiets regelt, kan ik volgend jaar ook mee doen!’ Wat begon als een grapje, begint nu steeds meer werkelijkheid te worden.

Mijn grapje bleef bij Bas hangen. Toen Bas een fietskoerier met een Bullitt bakfiets zag rijden, zag hij kansen. Bas heeft contact weten te leggen met Cycloon Post & fietskoeriers. En van het een kwam het ander. Eerst een proefrit met een fietskoeriers fiets. Waarbij ik in de postzak van de bak kroop. Het ritje was erg vermakelijk. En de fiets, een sportief model, beviel Bas erg goed. Los en actief in kleermakerszit in de grote bak zitten beviel mijn lijf een stuk minder. Toen hebben wij besloten een oproep te plaatsen op Facebook. Met de vraag of iemand een Bullitt met zitje ter beschikking had voor een proefrit. En zo zijn wij in contact gekomen met een mobiele fietsenmaker die ons uitnodigde om een ritje te komen maken.

Eerst een proefrit met een fietskoeriers fiets, waarbij ik in de postzak van de bak kroop

Door mijn gezondheidsproblemen, waaronder zware astma die moeilijk behandelbaar is en een vorm van reuma, ben ik zelf niet in staat om deze tocht te fietsen. Mijn energie is zeer beperkt en mijn lichamelijke beperkingen zijn merkbaar. Ik weet een dag van te voren niet hoe ik mij de volgende dag ga voelen. Er is een tijd geweest dat ik fanatiek met racefiets op pad ging. Tegenwoordig ben ik al blij als ik op een goede dag, het liefst met wind mee en in een rustig tempo, naar het winkelcentrum om de hoek kan fietsen en weer terug.

Fietselfstedentocht

De fietselfstedentocht commissie heeft ons idee goedgekeurd. Mits de fiets maar twee wielen heeft en niet elektrisch wordt ondersteund. En wij zijn ingeloot! Inmiddels heeft Cycloon een geschikte Bullitt beschikbaar gesteld, zodat wij kunnen trainen en de fietselfstedentocht beleven. Twaalf uur, 235 km, 11 steden, samen met de bakfiets.

12 uur… 235 km… 11 steden… samen met de bakfiets

De fietselfstedentocht gaat dan ook echt een uitdaging zijn. Het bakje is klein en gemaakt voor kinderen. De ruimte en beweging voor mijn benen is beperkt. Het lukt aardig om mezelf in het bakje te vouwen, maar er weer uit komen is ook een hele uitdaging. 

Het trainen valt mij zwaar, ik voel het in mijn hele lijf. Zitten in het bakje vind ik ook intensief. Na een trainingsrit heb ik tijd nodig om te herstellen. Ondanks dat ik het zwaar vind, krijg ik er ook energie van. Samen zitten wij lachend en zingend op de fiets en hebben wij veel lol. Of krijg ik de schaterlach, waarbij de tranen over mijn wangen rollen. En zeg ik tegen Bas: ‘Ik ga wel als eerste over de finish!’

Crowdfunding

Samen fietsen met de bakfiets bevalt ons zo goed dat wij heel graag een eigen Bullitt baan zouden willen gaan schaffen. Om al fietsend en genietend van de buitenlucht en het buitenzijn samen plezier te kunnen hebben. Zodat wij en onze lieve hond Woodstock vaker met de bakfiets op pad kunnen gaan. In plaats van altijd maar de auto te moeten te pakken.

Ik grap soms tegen Bas: ‘Ik ga wel als eerste over de finish!’

Omdat onze middelen beperkt zijn om een geschikte Bullitt bakfiets met toebehoren aan te kunnen schaffen zijn wij een crowdfunding gestart. En jij kunt ons avontuur vooruit helpen! Neem gerust een kijkje op onze crowdfundingpagina of volg onze avonturen op Facebook en Instagram!

Liefs,
Bas en Riemke

Geef een reactie

Inloggen