29 maart 2018 | Yvanka

Nieuw MTB parcours Utrechtse Heuvelrug geopend

De Utrechtse Heuvelrug is sinds gisteren weer een mountainbikerondje rijker: Hoge Vuursche. Ruim 22 kersverse kilometers vol avontuur. Racen, afdalen, draaien en keren als een ontspoorde achtbaan door het bos. 

De nieuwe trail is overigens te danken aan de geweldige inzet van ruim 100 vrijwilligers. Let op: Voor deze route is een vignet verplicht. Lees op de website meer over het vignet en waar je ‘m kunt krijgen.

De Route

De route start bij de Kuil van Drakensteyn, achter restaurant Buiten in de Kuil. Het eerste deel van de route loopt om deze Kuil. Karakteristiek voor dit deel zijn de natuurlijke pumptracks. Je rijdt hier haaks door zogenaamde “rabatten”. Dit zijn wallen met bomen met tussenliggende geulen voor afwatering.

Routekaart Hoge Vuursche

Als je de kuil rond gereden bent, steek je een fietspad over en rij je parallel aan het fietspad terug. Ook hier ga je door enkele diepe kuilen en kruis je zelfs een schapendrift. Dit wordt gevolgd door een korte track met bikepark uitstraling. Hierna kan je de route vervolgen rechtdoor of rechtsaf slaan om een met de hand aangelegde singletrack te rijden. Let op: deze is alleen geschikt voor ervaren mountainbikers. Na een stuk singletrack en bestaand pad kruis je de openbare weg. Er komt een klein stuk fietspad gevold door een paar kilometer aaneengesloten singletrack die elke beschikbare hoogtemeter pakt. Op een stuk asfalt kan je even op adem komen.

Foto’s door © Salt Magazine

Via korte singletrack over bestaande bospaden van landgoed Pijnenburg kom je uit bij pleisterplaats Theehuis ’t Hoge Erf. Dit is ook een prima locatie om te starten. Om de route te vervolgen moet je nu eerst de provinciale weg (de Hilversumsestraatweg) oversteken en naar links een stuk langs het fietspad rijden. Na een paar honderd meter start rechts een nieuwe singletrack (mul zand). Je fietst nu door boswachterij De Vuursche van Staatsbosbeheer. Hier volgen kilometers singletrack met af en toe een stukje bestaand pad helemaal tot aan Bosbad De Vuursche. De singletrack is erg afwisselend. Soms kort draaien en keren, maar vaak ook mooie lange bochten. Hier weer opvallend veel mooie hoogteverschillen in een prachtige omgeving.

Na het Bosbad loopt de route parallel aan een fietspad om vervolgens weer de provinciale weg over te steken. Na een stukje asfaltweg begint weer een nieuwe singletrack rechts achter de slagboom die aansluit op de route Lage Vuursche. Na een aantal kilometer wordt de splitsing van de routes aangegeven en buig je naar rechts af om weer bij het startpunt in de kuil aan te komen.

Trail info 

Plaats: Hoge Vuursche
Lengte: 22kilometer
Hoogtemeters: 75m

Startlocatie: 
– Restaurant Buiten in de Kuil. In de kuil van Drakesteyn, Zevenlindenweg 9, 3749AW Lage Vuursche.
– Theehuis ‘Hooge erf, Hoge Vuurseweg 11, 3749 AB Lage Vuursche

Meer weten?

Bezoek de website:  https://mtb-utrechtseheuvelrug.nl/mtb-routes/hogevuursche/

Gerelateerd

Yvanka

Schrijft over (vrouwen)wielrennen en is altijd op zoek naar de leukste fietskleding, gadgets, events en persoonlijke fietsverhalen. Blogt daarnaast over het beginnen met wielrennen en alles wat daarbij komt kijken.

Meer artikelen van Yvanka

Geef een reactie

Inloggen