26 maart 2018 | fietsredactie

Fietsen op Lanzarote, strijd tegen de elementen

Ruig vulkaanlandschap, zijdezachte asfaltwegen, prettige klimmetjes en veel zon: Fietsen op Lanzarote is uniek en aangenaam tegelijk.

Earth, wind and fire

Aarde, wind en vuur. Met die drie termen kun je Lanzarote prima beschrijven, hoewel er van het laatste tegenwoordig wat minder is, want de vulkanen in het Nationaal Park Timanfaya zijn bijna allemaal in een diepe slaap. De meeste uitbarstingen op het Canarische Eiland vonden plaats tussen 1730 en 1736, waarbij de westkant van het eiland zijn huidige vorm kreeg. Het is die vulkanische activiteit die ervoor zorgt dat Lanzarote zo’n opwindende en unieke fietslocatie is, met zijdezachte asfaltwegen die dwars door vulkanisch puin slingeren.

In vergelijking met de beroemde buureilanden Tenerife en Gran Canaria zijn de beklimmingen op Lanzarote minder zwaar, maar tijdens de klim naar het hoogste punt van het eiland, Peñas del Chache (670 meter), moet je toch een hoogteverschil van ruim 600 meter overwinnen. Helemaal in het noorden ligt de Mirador del Rio, vanwaar je fantastisch uitzicht hebt over het eiland.

Reisinfo

» Hoogtepunten

De beklimmingen op Lanzarote zijn over het algemeen niet al te steil, maar lang en gelijkmatig. Dat maakt ze heerlijk om af te dalen. De afdaling van de Mirador del Rio is misschien wel het mooist. Het eerste stuk is ontzettend hobbelig, maar als je eenmaal op de brede open hoofdweg naar Orzola zit, is het genieten geblazen.

» Wanneer

Voor wielrenners is Lanzarote het aangenaamst tussen oktober en april. Vanwege de stabiele temperaturen het hele jaar door is het eiland populair bij mensen (vooral Britten) die de winterkou willen ontlopen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Mallorca is het er ’s zomers niet al te heet, dus sluit die periode niet bij voorbaat uit. Vanuit het noordoosten waaien er het hele jaar door passaatwinden die een beetje verkoeling brengen op het eiland (dat eigenlijk snikheet zou moeten zijn, het ligt namelijk op dezelfde breedtegraad als de Sahara). Vooral in de zomer is het erg winderig. In mei vindt er een populaire Ironman plaats, waardoor het dan lastig kan zijn om een logeerplek te vinden.

» Verblijf

Club la Santa (clublasanta.com) aan de noordwestkust is een paradijs voor sportfanaten: de olympische sporten die je hier níet kunt doen, zijn op één hand te tellen. Hotel Costa Calero (hotelcostacalero.com) in Puerto Calero in het zuiden van het eiland is een hotel van vergelijkbare grootte, inclusief fietsverhuur (BMC-fietsen).

 

Één reactie op “Fietsen op Lanzarote, strijd tegen de elementen

  • De winden zijn er erg voorspelbaar dus je kunt je rit goed plannen. Prachtig eiland. Ik zou een gravelbike nemen zodat je ook de niet verharde wegen aankunt. Er is overigens ook een kuitenbijter van 12% over een kilometer bij Femes. Die was op het eind van de dag behoorlijk zwaar. Fiets had ik gehuurd bij een aardige Oostenrijker in Puerto del Carmen.

Geef een reactie

Inloggen