12 maart 2018 | Michael Kerkhof

Soler schrijft Parijs-Nice 2018 op zijn naam

Marc Soler heeft Parijs-Nice 2018 gewonnen. De Spanjaard nam in een spannende slotrit de leiderstrui over van Simon Yates, die een dag eerder in de koninginnenrit de trui overnam van Luis Léon Sanchez. David de la Cruz won de slotetappe.

Yates tegen Soler

De la Cruz begon samen met Omar Fraile en Soler aan de finale. De drie Spanjaarden reden al lange tijd aan de leiding en hadden een mooie voorsprong opgebouwd op de achtervolgers. In de achtervolgende groep zaten alle klassementsrenners, waaronder Yates, de gebroeders Izagirre en Tim Wellens. Zij stonden alle drie op minder dan dertien seconden achterstand van Yates, dus lag de druk op de schouders van de Brit.

Terwijl er in de achtervolgende groep vooral naar elkaar werd gekeken en Ion Izagirre als eerste de knuppel in het hoenderhok gooide, reden de drie koplopers nog steeds op een comfortabele voorsprong. Dat was voor Wellens het signaal om te versnellen. De Belg schudde Yates van zich af, terwijl de gebroeders Izagirre hem wel konden volgen. Het leek einde verhaal voor Yates, maar in een afdaling op enkele kilometers van de finish gleed Ion Izagirre onderuit en nam hij zijn broer Gorka mee. Alles smolt weer samen, waarna er door Izagirre en Yates jacht werd gemaakt op de koplopers.

De jacht werd echter te laat op gang gezet. In een sprint voor de dagzege rekende De la Cruz af met Fraile, terwijl Soler als derde de meet passeerde. Yates mocht 32 seconden na de winnaar over de streep rijden om alsnog Parijs-Nice te winnen, maar gaf uiteindelijk 38 seconden toe. Hierdoor ging de overwinning niet naar de renner van Mitchelton-Scott, maar naar de 24-jarige Spanjaard van Movistar. Yates eindigde als tweede op vier tellen, Gorka Izagirre werd derde op veertien seconden achterstand. Sam Oomen finishte als dertiende en is daarmee de beste Nederlander.

Michael Kerkhof

Stond vroeger bij de verzorgingsposten bidons te zoeken, schrijft nu over alles wat met fietsen en wielrennen te maken heeft (inclusief bidons). Is gefascineerd door lange sprintetappes, heeft de Giro als favoriete ronde en was fan van Alessandro Petacchi.

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen