8 maart 2018 | Edwin Haan

Endura D2Z aero collection, kleding en helm voor snelle mannen (m/v)

Endura introduceert in samenwerking met Drag2Zero een splinternieuwe lijn aero producten bestaande uit kleding en een helm met afneembare achterkant. De lijn gaat verkocht worden onder de naam D2Z Aero Collection.

Het Schotse Endura werkte hierbij samen met Simon Smart van Drag2Zero in de Mercedes-AMG Petronas F1 windtunnel in Brackley, Northamptonshire. Daar ontwikkelden ze een helm, een speedsuit en een aero bibshort en jersey. Bij de kleding werd ingezet op surface textures, kleine silicone verhogingen (SST=Surface Silicone Topography) die op strategische plaatsen op de stof geprint worden in een bepaald patroon.

Verschillende kleding voor verschillende snelheden

In de windtunnel werd onderzocht hoe de aerodynamische efficiency was bij verschillende snelheden en in verschillende posities. Een tijdrijder die heel diep zittend snelheden van 50 km/u haalt heeft andere kleding nodig dan iemand die in standaard racefietshouding rond de 35 km/u rijdt. Daarom heeft Endura een range met verschillende soorten aerokleding gemaakt.

Voor tijdrijders die 45 of harder rijden is er de D2Z Encapsulator Suit. Met lange mouwen die, net als de broekspijpen, zijn voorzien van een oppervlakte structuur voor minder drag en dus gratis Watts. Voor Gran Fondo rijders en KOM-jagers die tussen de 32 en 50 per uur rijden is de Road Suit ontwikkelt, broek en shirt met korte mouw uit 1 stuk. Wil je liever een tweedelige set, dan is zijn er de D2Z bibshort en de jersey met korte mouwen en een lange rits. Qua kleuren is de keuze makkelijk, er is zwart, zwart of zwart.

D2Z Aeroswitch helm

Het moest de snelste aerohelm ter wereld worden en volgens Endura is dat gelukt. Dankzij uitgebreide CFD modelling en prototype testen in de windtunnel is er een optimale vorm gevonden om ook bij schuine windhoeken zo min mogelijk luchtweerstand te ondervinden. De Koroyd binnenkant zorgt bovendien voor een hele goede schokabsorptie bij een onverhoopte val. Dankzij een soort buisconstructie in de kern blijft het gewicht lekker laag en de ventilatie goed op orde. Het meegeleverde vizier beschermd de ogen, dankzij een magneetbevestiging kun je hem met 1 hand wegschuiven. Meest opvallende kenmerk is waar de naam op gebaseerd is. Aeroswitch komt van de mogelijkhied om de achterste punt te verwijderen, waarmee je de tt-helm verandert in een aero roadhelm.

De adviesverkoopprijzen zijn als volgt:

D2Z S/S JERSEY – €169.99
D2Z BIBSHORT – €199.99
D2Z AEROSWITCH HELM – €399.99
D2Z ENCAPSULATOR SUIT – €519.99
D2Z ROADSUIT – €399.99

Edwin Haan

Fietst op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

Geef een reactie

Inloggen