5 maart 2018 | Michael Kerkhof

Voorbeschouwing Tirreno-Adriatico 2018

Met een ploegentijdrit begint woensdag de 53e uitvoering van de Tirreno-Adriatico. Met niemand minder dan Tom Dumoulin, Chris Froome en Peter Sagan aan de start doen er voldoende kleppers mee. Wie wint de Tirreno-Adriatico 2018 en volgt Nairo Quintana op?

Vorig jaar
De Koers van de Twee Zeeën werd vorig jaar beslist op de Monte Terminillo. Quintana was daar – net als in 2015 – de sterkste en nam de leiding over van Rohan Dennis, die met zijn ploeg BMC de ploegentijdrit won en sindsdien aan de leiding reed. In de daaropvolgende sprintetappes (winst voor Sagan en Gaviria) kwam de leiderstrui van Quintana niet meer in gevaar, en ook voor de afsluitende tijdrit was zijn marge op Thibaut Pinot van 50 seconden te groot om te overbruggen. Zodoende won Quintana de Tirreno voor Dennis en Pinot, Dumoulin werd zesde.

Parcours
De Tirreno 2018 heeft veel overeenkomsten met de Tirreno 2017. Het begint opnieuw met een ploegentijdrit in Lido di Camaiore, kent daarna twee ogenschijnlijk vlakke etappes en doet op de vierde dag de bergen aan. Op zaterdag staat de koninginnenrit gepland en finisht de vierde rit in Sassotetto na een 14,2 kilometer lange klim à 5,8%. Niet voor niets is dit de koninginnenrit, want meestal wordt op de zaterdag de Tirreno beslist.

De koninginnenrit naar Sarnano Sassotteo.

Een dag later staat er een bijzondere etappe op het programma. De rit van Castelraimondo naar Filottrano wordt opgedragen aan de vorig jaar overleden Michele Scarponi, die in Filottrano ligt begraven. Maandag volgt er een zo goed als vlakke sprintersrit, waarna de Tirreno op dinsdag eindigt met een 10 kilometer vlakke tijdrit door San Benedetto del Tronto.

Favorieten
Het verschil wordt dus waarschijnlijk bergop gemaakt. De tijdrit op het einde van de Tirreno is gevaarlijk, maar als de voorsprong groot genoeg is dan heeft de klassementsleider weinig te vrezen. Normaal gesproken is Chris Froome de grote favoriet voor dit werk. Echter, het verhaal is bekend: Froome heeft andere (doping)zaken aan zijn hoofd. Hoe goed is hij? Speelt Sky misschien wel Geraint Thomas uit?

Voor de topfavorieten moeten we naar andere blauwe shirtjes zoeken. Het tegenwoordig blauwe Movistar heeft een overwinning te prolongeren, maar moet het doen zonder Quintana. Mikel Landa is bij afwezigheid van de Colombiaan en Alejandro Valverde de kopman. Miguel Angel Lopez (Astana) is een andere gevaarlijke outsider voor de overwinning. Misschien is hij zelfs wel de topfavoriet en pakt hij na zijn tweede plaats in Oman en derde plek in Abu Dhabi nu wel de overwinning. Andere kanshebbers zijn Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida), Fabio Aru (UAE Emirates), Rigoberto Uran (EF Education First), Adam Yates (Mitchelton-Scott) en Romain Bardet (AG2R).

Doen er ook nog Nederlanders mee? Zeker, en niet de minste: Tom Dumoulin. Door pech stelde hij teleur in de Abu Dhabi Tour, maar die wedstrijd heeft hij al uit zijn geheugen gewist. In de Tirreno-Adriatico zal hij zich voor de eerste keer willen testen met het oog op de Giro, waarin hij net als in de Tirreno Froome tegenkomt (of..?). Samen met Wilco Kelderman voert hij de Sunweb-ploeg aan en gaat hij voor de overwinning. Mocht hij in vorm zijn, zijn zinnen hebben gezet op de eindoverwinning en géén pech hebben, dan moet de tegenstand indrukwekkend goed zijn om hem te verslaan.

Sterren volgens Procycling
**** Tom Dumoulin
*** Miguel Angel Lopez, Geraint Thomas
** Mikel Landa, Fabio Aru, Vincenzo Nibali, Romain Bardet
* Rohan Dennis, Michal Kwiatkowski, Wilco Kelderman, Bob Jungels, Rigoberto Uran, Adam Yates

TV
De Tirreno-Adriatico is exclusief te zien bij Eurosport. Vanaf +- 14:00 uur doet Eurosport 1 dagelijks live verslag.

Michael Kerkhof

Stond vroeger bij de verzorgingsposten bidons te zoeken, schrijft nu over alles wat met fietsen en wielrennen te maken heeft (inclusief bidons). Is gefascineerd door lange sprintetappes, heeft de Giro als favoriete ronde en was fan van Alessandro Petacchi.

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen