2 maart 2018 | Edwin Haan

Lazer LifeBEAM, maak van je helm een hartslagmeter

De LifeBEAM van Lazer kan uitkomst bieden als je problemen hebt met het dragen van een hartslagmeterband om je borst.

Het is een stukje hardware, gemaakt door technologiebedrijf LifeBeam, in samenwerking met helmenfabrikant Lazer. De band met sensoren komt in plaats van de padding/zweetband voorin de helm, de zender plaats je achterop in een meegeleverde houder. Communicatie met je fietscomputer/smartphone vindt plaats over ANT+ en Bluetooth 4.0. De batterij gaat helaas slechts 17 uur mee, maar is wel makkelijk op te laden met een usb-kabeltje. En je kunt de zender waar de accu in zit simpel van de helm halen, je hoeft dus niet de hele helm mee te nemen naar het dichtstbijzijnde stopcontact.

Optische sensor

Uiteraard is het geheel weerbestendig en volgens Lazer werkt het systeem zelfs op de meest uitdagende mountainbiketrails. De optische sensor van LifeBEAM is onder extreme omstandigheden getest en in de lucht- en ruimtevaartindustrie gebruikt om de vitale functies van piloten en astronauten te meten. Sensor en zender wegen samen slechts 45 gram, daar hoef je het dus niet voor te laten.

De adviesverkoopprijs is € 139,99. Dat is een stevige prijs voor een hartslagmeter met een beperkte accuduur. Ik denk dan ook dat de doelgroep erg beperkt zal zijn. Ik las laatst over iemand die vanwege littekens problemen had een normale borstband te dragen, dat zijn situaties waarbij dit een uitkomst zou kunnen zijn. Er zijn ondertussen wel meer systemen met een optische sensor die redelijk tot goed werken en niet op de borst gedragen hoeven te worden. Bijvoorbeeld diverse sporthorloges van Garmin of Suunto of de Wahoo Tickr Fit die je om je bovenarm of pols kunt dragen. Mijn ervaring is dat de nauwkeurigheid tot nu toe nog niet helemaal even goed is als die van de borstbanden die je hartslag meten. Maar de techniek is dan ook nog vrij jong.

Mocht je interesse in de LifeBEAM hebben, hij past op onderstaande Lazer helmen:
LAZER Anverz
LAZER Blade
LAZER Bullet
LAZER Magma
LAZER Revolution
LAZER Tardiz 2
LAZER Wasp Air
LAZER Wasp Air Tri
LAZER Z1

Meer info: lazersport.com/lifebeam


De links in onze artikelen verwijzen soms naar online shops. Bestel je daar iets via Fiets.nl, dan help je ons deze site te blijven maken. Het kost jou niets extra’s.


Edwin Haan

Fietst op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

Geef een reactie

Inloggen