2 maart 2018 | Menno Grootjans

BikeMotion 2018: van 1 tot 10…

BikeMotion 2018. 2 tm 4 maart. OK, eigenlijk is het midden in het seizoen en ja, ‘alles is online’ te zien en echt? Is er nog wel nieuws? Ja hoor. En ja, ook in maart is er veel moois op racegebied te zien. Gewoon. In het echt. We spotten er tien.

Primeur: Bianchi toont de Oltre XR 3. Die staat als een test in FIETS 3, maar deze is de versie met schijfremmen. Het is niet de eerste Bianchi met schijfremmen: onder andere de Infinito CV en de Aria CV gingen de Oltre al voor. Wat deze fiets bijzonder maakt: het is vrijwel dezelfde racer als waarmee de profs van Lotto-Jumbo mee koersen. Die rijden met de Oltre XR 4 -en die is er (nog) niet in schijfrem versie. Het zou dus zo maar kunnen dat… afijn. De burgerversie heeft Ultegra 8020 met ondermeer 160 mm schijven, San Marco zadel, RC delen en Fulcrum wielen met 28 mm Rubino’s. 4499 euro. De fiets zal binnen enkele weken in de winkel staan.

Bianchi Oltre XR3 Disc

Ook een primeur bij Jan Janssen. Jan Janssen? Jan won de Tour in 1968. 50 Jaar geleden. En dus: 68 stuks van het 50th Anniversary Model zijn er beschikbaar. Je dient in te schrijven en dan koop je voor 4468 een stalen chroommolybdeen frame met full carbon voorvork en een 11-speed Campagnolo Potenza ( zilver) groep met custom stuurpen, Brooks C15 zadel, Vredestein Fortezza Superior banden en een Ritchey Zeta wielset. De fiets zal worden overhandigd in de fabriek in Hoogerheide door Jan zelf ; op de dag dat de Tour van 2018 van start gaat.

Jan Janssen 50th Anniversary

Fons bikes. Uit Breda. Ondanks de mannelijke naam betreft het hier louter racefietsen voor dames (Fons is afgeleid van Alfonsina Strada, een beroemde wielrenner (V)). Het motto van Fons: ‘empowering women’. Een kleine serie racers met zowel conventionele velgremmen als schijfremmen. Elk frame wordt in de gewenste kleur gespoten en de afmontage wordt zeer zorgvuldig afgestemd op de eigenaresse. Een complete carbon racer met Shimano Tiagra kost rond de 1990 euro. Fons werkt veel met Scope wielen en monteert altijd 25 of 28 mm bandjes.

Fons

The light Blue. Uit Engeland ‘uiteraard’. Het land waar nog veel met staal wordt gebouwd. Ok, deze Robinson is oranje (hij is er ook in blauw). Reynolds 525 staal, stalen voorvork, schijfremmen. Compleet met Shimano of SRAM Rival 1X. Frame kost los 690 euro, compleet tussen de 1299 en 1999 euro.

The Light Blue

Titici. Custom carbon uit Italië. Titici is begonnen in de jaren ’80 met MTB frames onder de naam Tecno Telai Ciclo. Eerst staal en alu, vanaf 2003 ook carbon. Eind 2017 zijn ze met het ‘Flexy’ concept op de markt gekomen. Als je kijkt naar de bovenbuis zie je waar de naam vandaan komt. Die is van de zijkant gezien akelig dun! Titici gebruik daarvoor hun gepatenteerde P.A.T., of Plate Absorber Technology. Een los frame kost circa 3990,- en is er in versie met velgremmen en schijfremmen.

Titici

Chesini Normo. In het weekend waar de Strade Bianche op het programma staat deze nieuwe stalen ‘gravel’. Columbus Zona staal, TIG gelast, carbon voorvork en heel bijzonder: een Campagnolo Centaur 11-speed groep. Met mechanische schijfremmen, Gipiemme wielen en Michelin banden. En let ook op het wijde Ritchey Comp stuur met de Ergopowers. Prijs nog niet bekend.

Chesini

Salsa Fargo. Met als toevoeging Ti. Titanium dus. Een ‘vet’ gravel(?)frame met speciale Salsa Firestarter voorvork en ‘Alternator V. 1.5 dropouts allow a singlespeed drivetrain or belt drive compatibility, and clearance for 27.5+, 29″, or 29+ wheels let you build a bike that’s just right for you and your styles of riding’. Vet dus. Een los frame kost 2990 euro.

Salsa Fargo

Gilbertson Allure Disc. Ook nieuw: uit Zaltbommel. Het huismerk van CC53/11, naast Apex. Een nieuw vormgegeven titanium frame met verlaagde achtertrein en interne kabelvoering, pressfit bracket, full carbon voorvork met twee maten lagers en zowel te koop met velgremmen, schijfremmen en als 100 5 asfalt fiets en ‘Gravel’. Er kunnen dus ook extra dikke banden tot 35 mm in. Compleet vanaf 3499 euro deze met Ultegra 8070 Di2 kost 1000 euro meer.

Gilbertson

Bastion Road Disc. Carbon buizen, titanium lugs. Met schijfremmen of velgremmen. Uit Australië. Mission statement: ‘We’ve opened the door on a bold new era. Where excellence is a pursuit, not a destination. We believe perfection is subjective and the rider’s voice is the one that counts. The ultimate ride comes from technology and craft’. Frameset kost 7750 Australische dollar ( zo’n 4870 euro). Bastion staat op de stand van Baum.

Bastion

Hij hangt nu nog aan de muur maar… hij is al op weg naar Tokyo. Een nieuw baanframe van Koga ( ism de TU Delft), gestoken in camouflage kleuren. Niet te koop trouwens. En nog in ontwikkeling. We vermelden wel even de website: www.projecttokyo.nl.

Koga

Menno Grootjans

Nestor in het illustere gezelschap dat zich Fiets-redactie noemt. Werkt al sinds 1643 voor Fiets, toen nog als MTB-redacteur….met baard! Import-Brabander met grote voorliefde voor “de cross”. Laat zich niet snel uit het veld slaan, maakt zijn testen zelfs met gescheurde achillespezen af…en altijd op tijd. Menno is het hele jaar in vorm, zowel op de weg als op het toetsenbord, en zorgt ervoor dat je in ieder nummer van Fiets weer de nieuwste racers te zien krijgt. “Hallo, met Menno”, is al genoeg om via de telefoon de nieuwste Dogma’s los te krijgen. We verdenken hem van het stiekem hebben van een 2e huis op Mallorca waar hij onder het mom van “een persintroductie” met grote regelmaat heen gaat om lekker te fietsen.

Strava: http://www.strava.com/athletes/2985578

Meer artikelen van Menno Grootjans

7 reacties op “BikeMotion 2018: van 1 tot 10…

  • Deze 10 gloednieuwe fietsen zijn echt maar een selectie, want er was meer. Ik snap de reacties hier niet. Zo heb ik ook heel wat moois gezien bij o.a. Baum, Leightweight, Cervelo (de R5 disc) en kon ik fietsen testen van Specialized. De deelnemerslijst ligt hier nog thuis, kijk eens wie er allemaal wel waren. De merken die er niet waren moeten vast nog even wennen. Over een paar jaar weet niemand beter dat Bike Motion in het voorjaar is.

  • Investering om op Bikemotion is veel te hoog om daar nog te kunnen staan.
    Tip: 19-21 oktober 2018 Eurocycling XP in Maastricht. De nieuwe Bikemotion beurs voor Nederland e.o.

  • Met de vorige reacties volkomen eens. Ik heb alle Bike Motions in het verleden bezocht. Dit was mosterd na de maaltijd. Wie een nieuwe fiets zoekt, oriënteert zich in de herfst. Dit was een armoedige beurs zonder bekende ,grote, merken. Terug naar oktober.

  • Viel idd op dat een hoop merken niet aanwezig waren en dat er vooral randdingen aanwezig waren. nu ga ik niet elk keer (laatse keer was 3 jaar terug) maar vergeleken met toen is het aanbod idd karig te noemen. Maar ligt dat aan de organisatie?

  • Vandaag geweest. Mooiste fiets, de Blacksmith Strada, prachtig titanium frame. Chesini pakt uit met een mooie collectie. Voor het overige een heel armoedig aanbod. Er zijn vooral heel veel merken niet aanwezig! Voor mij als trouwe bezoeker de laatste keer. De organisatie moet zich schamen.

Geef een reactie

Inloggen