27 februari 2018 | Yvanka

6x hoe blijf je warm op de fiets tijdens de vrieskou

We kunnen er niet meer onderuit, de ‘Siberische kou’ neemt ons land over. De temperaturen dalen deze week tot ver onder het vriespunt en de gevoelstemperatuur is standje vriezer. Maar wat als je alsnog op je fiets wilt stappen? Het zonnetje schijnt, de lucht is strakblauw, dus wat dat betreft heerlijke condities om te fietsen! Wij geven je tips om je lichaam zo warm mogelijk te houden, waardoor je dagelijkse tochtje nog steeds aangenaam kan blijven. 

1. Pas je fietstocht aan

Onthoud: fiets liever kort, maar krachtig. Lange ritten zijn met deze temperaturen geen aanrader. Je lichaam kan in deze vrieskou simpelweg niet urenlang warm blijven. Fiets daarom een korter rondje op hoge snelheid, zodat je lichaam continu moet inspannen en warm blijft.

2. Geen sauna in huis

Het lijkt zo fijn, ’s ochtends na een koude nacht meteen de verwarming hoog opstoken. Maar pas hiermee op. Zeker als je een uurtje later alweer de deur uit moet. Door een meer geleidelijke overgang naar de koude buitentemperatuur, is de kans kleiner dat je het zelf ook koud krijgt (in ieder geval minder snel). Let ook op met extra warm douchen. Met een wat lauwere douche heb je een uurtje later minder last van de kou.

3. Handen

Hoe harder je fietst, hoe harder de ijzige kou op je af komt en hoe lager de gevoelstemperatuur. Je handen kunnen de ijzige kou niet aan. Ze verstijven, tintelen en doen pijn. De simpele oplossing: draag handschoenen. En dan wel speciale wind- en waterdichte fietshandschoenen, die houden je handen niet alleen warm en droog, maar geven je ook voldoende grip om te remmen en schakelen.

4. Armen / Torso

Aan warme handen heb je niks, als je armen en torso vervolgens wél kou vatten. Zorg er dus voor dat je armen ook extra warm blijven. Gebruik thermo onderkleding. Dit houdt de lichaamswarmte vast en zorgt er tegelijkertijd voor dat je transpiratievocht wel goed kwijt raakt. Hierdoor blijft je lichaam droog en op de juiste temperatuur. In deze vrieskou is het aan te raden om twee dunne thermoshirtjes over elkaar te dragen. Tussen de lagen vormt zich namelijk een warm luchtlaagje.

Draag daarover altijd een water- en winddicht jack, zodat je gehele torso goed ingepakt zit.

5. Voeten

Met deze ijzige kou zijn extra dikke sokken geen oplossing. Wanneer je dikke sokken draagt, worden je voeten in je schoenen afgekneld. Het draagcomfort is daardoor niet alleen een stuk minder prettig, je bloedsomloop vindt het ook niet erg leuk. Gebruik daarom overschoenen, deze blokkeren de wind en houden je voeten en enkels écht warm. Let op dat je wel de wat dikkere overschoenen gebruikt, bijvoorbeeld met een fleece binnenkant.

Wat ook helpt: aluminiumfolie om je voeten. Het ziet er bijzonder uit en je moet er misschien even aan wennen, maar het werkt wel. Wikkel de aluminiumfolie om je sok en draag daarover je fietsschoen.

6. Hoofd

Je verliest de meeste warmte via je hoofd, dus het is zeer belangrijk om je hoofd en gezicht warm te houden. Een helm alleen is in de winter vaak niet voldoende, als het écht koud wordt kan je daarom het beste een muts of hoofdband onder je fietshelm dragen. Bij erg gure omstandigheden kan je uitstekende lichaamsdelen (neus, lippen, oren) eventueel nog invetten met vaseline.

Heb je erg last van een koude neus/lippen of heb je moeite met ademen tijdens de vrieskou? Dan kan je nog een fietssjaal of halsverwarmer gebruiken.

Yvanka

Schrijft over (vrouwen)wielrennen en is altijd op zoek naar de leukste fietskleding, gadgets, events en persoonlijke fietsverhalen. Blogt daarnaast over het beginnen met wielrennen en alles wat daarbij komt kijken.

Meer artikelen van Yvanka

Geef een reactie

Inloggen