20 februari 2018 | fietsredactie

Je fiets schoonmaken in 7 stappen

Tim van der Zanden (check ook het interview), mechanicien van Team LottoNL-Jumbo legt uit hoe hij de fietsen van zijn renners schoonmaakt.

Poets je fiets als een Pro

1 Hang de fiets in de standaard, leg de ketting op het buitenblad en houd ’m op spanning met een kettinghouder (chainkeeper, € 14,95 of maak er zelf 1 voor een paar euro -> uitleg in deze video).

2. Zet kettingreiniger klaar, bijvoorbeeld Morgan Blue Chain Cleaner. Dat is agressief spul, maar niet zo agressief dat de achterderailleur er last van heeft. Perfect dus. Het is handig om het in een half bidonnetje te doen die je in de bidonhouder zet, zoals op de foto.

3. Breng met het kwastje kettingreiniger aan op alle draaiende delen: de binnen- en buitenkant van de ketting, de voor- en achtertandwielen (voor en achter), de derailleur en de remmen. Als je die geregeld schoonmaakt, trekken ze ook minder vuil aan. Maak ook de achtervork schoon met de kettingreiniger.

4. Spuit de fiets af met water. Zorg ervoor dat je de kettingreiniger goed van de rem en derailleurs afspoelt.

5. Maak het frame schoon met een spons en een sopje met bikecleaner (dat is een soort autoshampoo). Het bracket maak je schoon door de spons tussen de cranks te duwen. Vergeet wielen, banden, zadel en stuur niet. Is het stuur erg vies, gebruik dan Mud Off, dat is meer geconcentreerd. Check onder het poetsen of je geen rare beschadigingen ziet, of dat bestaande beschadigingen zijn verergerd.


Deze en nog heel veel andere fietsklusjes vind je duidelijk uitgelegd in tekst en beeld in onze Onderhoud en Reparatiegids. Met alles over schoonmaken, smeren, afstellen. Inclusief alles wat je wilt weten over schijfremmen en elektrisch schakelen, allemaal in duidelijke stappenplannen. 260 pagina’s met uitleg, voor slechts € 9,95!


6. Spuit alle draaiende delen en schroefjes droog met een compressor, liefst eentje die niet te veel druk op één punt geeft, maar als het ware een beetje ‘breed’ spuit. Als je een wattagemeter hebt, blaas dan niet op de cranks of op andere elektronica. De hoge druk kan ervoor zorgen dat het apparaat kapot gaat. Maak het frame droog met een doek.

‘Check tijdens het poetsen of je geen rare beschadigingen tegenkomt’

7. Druppel olie op de ketting (draai de ketting rond gedurende vijf omwentelingen met het pedaal). Spuiten is minder slim: zit er nog wat vuil op de ketting, dan komt dat door het spuiten tussen de schakeltjes terecht. Met druppelen trekt de olie vanzelf rustig in. Breng raceolie aan op de draaiende delen, zoals de sealing van de lagering van de derailleurwieltjes.


De links in onze artikelen verwijzen soms naar online shops. Bestel je daar iets via Fiets.nl, dan help je ons deze site te blijven maken. Het kost jou niets extra’s.


 

Gerelateerd

Geef een reactie

Inloggen