6 februari 2018 | Edwin Haan

Magnic lampen, verlichting zonder batterij of wrijving

Ze verdienen geen schoonheidsprijs, maar innovatief zijn ze wel, deze lampjes van Magnic.

Ze werken op wervelstroom (zie wiki/Wervelstroom, inductiekoken gebruikt hetzelfde principe). Er worden sterke Neodymium magneten naast je velg geplaatst en door het draaien van je wiel ontstaat er een elektrische stroom waar je een lamp mee kunt laten branden. De magneten zijn extreem sterk, en worden ook geleverd met een speciale opbergbox. Zolang jij harder dan 8km/u rijdt, zorgen de felle leds in de lampjes dat je zichtbaar bent en zelf wat ziet. Met carbonvelgen werken ze natuurlijk niet.

In een ‘raceset’ zitten adapters waarmee je de lampen kunt monteren op je velgremmen. Een zijn diverse combinaties mogelijk, een set met 2 koplampjes en een achterlicht kost bijvoorbeeld 184 euro. Je kunt de lampen in verschillende modi laten branden. Dat gaat heel omslachtig door het wiel een bepaald aantal seconden te laten draaien en dan direct te stoppen. Waarna je 4:15 minuten moet wachten om opnieuw iets te kunnen wijzigen. Beetje knullig, net als de lompe adaptersets trouwens. Maar geinig is het wel….en ook nog eens veilig en beter voor het milieu dan verlichting met (oplaadbare) batterijen. Meer info vind je op de site van Magnic.

 

Edwin Haan

Fietst op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

Geef een reactie

Inloggen