5 februari 2018 | fietsredactie

Dieper gaan dankzij stroomstoot

Het stimuleren van de hersenen met een elektrische impuls kan de fietsprestaties aanzienlijk verbeteren. Dat blijkt uit een Britse studie. Proefpersonen bij wie de hersenen werden gestimuleerd, presteerden gemiddeld 18 procent beter. Er deden twaalf getrainde wielrenners mee aan het onderzoek. Zij kregen onder meer een elektrode op het deel van hun hoofd geplakt waar de hersenen het samentrekken en ontspannen van de spieren regelen.

Zo werd een zwak stroompje van 2 mA door dat deel van de hersenen geleid. De wielrenners moesten daarna een maximaaltest afleggen. Zij hielden het aanzienlijk langer vol dan wanneer zij de test met een placebo aflegden. Volgens onderzoeker Lex Mauger helpt deze studie beter begrijpen hoe ons brein werkt tijdens een sportprestatie. Ook verwacht hij een discussie of deze methode wel mag worden gebruikt in wedstrijden.

Gerelateerd

2 reacties op “Dieper gaan dankzij stroomstoot

Geef een reactie

Inloggen