24 januari 2018 | Michael Kerkhof

Start de Tour de France in Friesland?

Als het aan de provincie Friesland ligt start er binnenkort een grote ronde in het noorden. Het provinciebestuur wil binnen drie à vijf jaar de start van een grote ronde naar Friesland halen en hoopt op de Tour.

Kans op succes

Om de Giro d’Italia of Vuelta a España in Friesland te laten starten is een slordige 12 miljoen euro nodig. De Tour de France kost nog iets meer, maar daar staat ook meer televisietijd en toeschouwers tegenover. Uit een extern haalbaarheidsonderzoek blijkt dat de kans op succes vrij groot is. Mocht Friesland niet als startplek kunnen, dan neemt de provincie ook genoegen met een etappeplaats.

Friesland was al vaker startplek in een WorldTour-wedstrijd. Vroeger finishte er de Ronde van Nederland en in 2015 en 2016 kwam diens opvolger Eneco Tour in Bolsward aan. Het NK veldrijden werd onlangs in Surhuisterveen georganiseerd.

Michael Kerkhof

Stond vroeger bij de verzorgingsposten bidons te zoeken, schrijft nu over alles wat met fietsen en wielrennen te maken heeft (inclusief bidons). Is gefascineerd door lange sprintetappes, heeft de Giro als favoriete ronde en was fan van Alessandro Petacchi.

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen