15 januari 2018 | Edwin Haan

Kask Utopia, nieuwe aerohelm

Kask komt dit jaar met een nieuwe aerohelm, de Utopia. Team Sky rijdt in de Tour Down Under in de hitte van de Australische zomer al met deze helm, wij moeten wachten tot later dit jaar. Ook de prijs is nog niet bekend gemaakt.

De Kask Utopia is ontwikkelt in samenwerking met de profs van Team Sky. Bij het ontwerpen van deze helm, testte Kask hun Utopia samen met 10 van de beste aerohelmen die nu op de markt zijn in de windtunnel. Daarnaast maakten ze er een 3D scan van om een computational fluid dynamics (CFD) simulatie te kunnen doen. De helmen werden bij verschillende snelheden en windhoeken getest. Het resultaat was (volgens Kask) dat de Utopia 6 Watt bespaarde bij snelheden van 50 km/u. Wat het verschil is bij de snelheden die normale stervelingen rijden vertelt het verhaal helaas niet.

Goed doordacht

Naast de aerodynamica is ook de warmte-afvoer belangrijk. Hiervoor is naast een goede ventilatie ook gezorgd voor ademende en sneldrogende padding. Een 5mm dik laagje Resistex, dat snel vocht opneemt en afvoert. Een Utopia in maat M weegt 235 gram. Er is zelfs gewerkt aan het geluidsniveau….door de vorm zou er minder ruis rondom het oor moeten zijn. Niet onbelangrijk zoals uit een eerder artikel over gehoorschade bleek. Het Octo Fit adjustment systeem moet zorgen voor een goede passing en snelle afstelling. We hopen er snel één te kunnen testen. De helm komt zoals gezegd later dit jaar in de winkels, in 3 maten; S – 50-56, M – 57-58, L – 59-62.

Edwin Haan

Fietst op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

Geef een reactie

Inloggen