4 januari 2018 | Redactie

Jong talent: Leah Kirchmann “Ik zou graag wereldkampioen worden”

Leah Kirchmann begint aan haar zesde seizoen als profwielrenster. De 27-jarige Canadese blijft bij haar vertrouwde Team Sunweb, waarmee ze Wereldkampioen ploegentijdrit werd in Noorwegen. Kirchmann werkt hard om haar doelen te bereiken. “Ik wil mijn sprint verbeteren, daarom focus ik nu vooral op het ontwikkelen van meer kracht en skills.”

Als Leah Kirchmann terugblikt op 2017, is ze niet helemaal tevreden met de resultaten. “Ik had geen sterke seizoensstart, de voorjaarsklassiekers vielen tegen. Ik sukkelde met ziekte en viel een aantal keer.” Daardoor moest Kirchmann tevreden zijn met een 69ste stek in de Ronde van Vlaanderen en een 65ste in Gent-Wevelgem. Toch kon ze haar ploeggenotes helpen naar sterke resultaten. “Het was een fenomenaal seizoen voor Team Sunweb. Ik was gemotiveerd om ook als knecht een rol te spelen.” In het voorjaar reed Kirchmann in steun van Coryn Rivera, die respectievelijk eerste en tweede werd in de Ronde en Gent-Wevelgem.

Het was een fenomenaal seizoen voor Team Sunweb. Ik was gemotiveerd om ook als knecht een rol te spelen

Wereldtitel ploegentijdrit

Naarmate het seizoen vorderde, werd Kirchmann sterker en beter. Ze schreef de Grand Prix Cycliste de Gatineau in Canada op haar naam en werd knap vierde in het eindklassement van The Women’s Tour (Groot-Brittannië). Het mooiste moment voor Kirchmann was toch de wereldtitel ploegentijdrit in het Noorse Bergen. “We reden die dag zo goed, iedereen speelde zijn individuele sterktes perfect uit om zo snel mogelijk vooruit te geraken als team.”

Ook de mannen van Team Sunweb, met onder andere Tom Dumoulin, kroonden zichzelf tot wereldkampioen ploegentijdrit. “Het betekende veel voor mij toen de mannen van Team Sunweb ook wonnen. Beide teams hebben zich op dezelfde manier voorbereid en we brachten veel tijd met elkaar door in aanloop naar de race. Ik denk dat onze overwinning ’s ochtends de mannen inspireerde om in zichzelf te geloven tijdens de tijdrit later die dag.

Ik denk dat onze overwinning ook de mannen inspireerde om in
zichzelf te geloven tijdens de tijdrit

Ik hoop dat onze overwinning andere ploegen zal inspireren, zodat ze de voordelen zien van het ondersteunen van zowel een World Tour-programma voor mannen als vrouwen.” Samen met haar team schreef de 27-jarige Canadese al een wereldtitel op haar naam, maar ze droomt er ook van om zelf wereldkampioen te worden.

Nieuw seizoen: meer kracht en skills

Kirchmann is volop bezig aan de voorbereiding voor het nieuwe seizoen. “Mijn voorbereiding verloopt tot nu toe goed. Ik lastte een kort trainingskamp in, in het zuiden van Californië. Als het weer het toelaat, train ik thuis in Canada. In januari vertrek ik op trainingskamp naar Europa.” Kirchmann houdt van variatie in haar trainingsschema tijdens het off-season. “Ik rijd op de weg, maar ik voeg ook krachttraining toe, cyclocross, mountainbiken, hiking en skiën als er sneeuw ligt.” Ze hoopt er volgend seizoen onmiddellijk te staan. “In 2018 hoop ik opnieuw mijn ploeggenotes te helpen naar veel sterke resultaten. Persoonlijk wil ik mijn sprint verbeteren, daarom focus ik nu vooral op het ontwikkelen van meer kracht en skills.”

Team Sunweb

Volgend seizoen is Kirchmanns zevende jaar als profwielrenster. “Ik ben heel blij als ik terugkijk op de vooruitgang die ik heb geboekt sinds mijn eerste jaar als prof in 2011. Elk jaar heb ik me gericht op het versterken van mijn zwakheden en door deze aanpak ben ik sterker en meer ervaren geworden.”

De 27-jarige Kirchmann verlengde haar contract bij Team Sunweb. “Ik kan me goed vinden in de ‘Keep-Challenging’-filosofie van het team. De ploeg is gericht op het streven naar constante verbetering. Ik heb deze filosofie altijd in mijn eigen leven gevolgd, omdat ik steeds kijk hoe ik mezelf als atleet én als individu kan verbeteren. Ik voel me goed binnen Team Sunweb en er is voldoende ondersteuning met alle noodzakelijke experts en middelen om mijn doelen te bereiken.”

Van langlaufen naar fietsen

Sport is altijd al belangrijk geweest voor Kirchmann. “Ik ben altijd een competitief en actief persoon geweest, dus ik werd van nature aangetrokken tot sport. Ik begon als langlaufskiër en in de zomermaanden deed ik crosstraining tijdens een jeugdmountainbikeprogramma in Canada. De bondscoach ronselde me om ook op de weg te rijden en het duurde niet lang tot ik ook verslaafd raakte aan het racen.” De Canadese zou ondertussen niet meer zonder haar fiets kunnen. “Ik houd ervan dat fietsen me in staat stelt om mezelf voortdurend te verbeteren. Ik verleg altijd mijn eigen grenzen om dingen te bereiken, waarvan ik nooit geloofde dat ze mogelijk waren. Fietsen verbindt mij ook met geweldige en inspirerende mensen over de hele wereld.”

Ik wil dat jonge rensters weten dat het nog steeds mogelijk is om een ​​succesvolle professionele carrière te hebben

Kirchmann is nu 27 en denkt dat het inmiddels mogelijk is om het profwielrennen lang te beoefenen. “Ik wil profwielrenner blijven zolang ik nog plezier heb!” Haar tip voor jonge meisjes die ook dromen van een profcarrière als wielrenster? “Mijn advies voor jonge meisjes is om geduldig te zijn en zich te concentreren op het proces om de beste atleet te worden die ze kunnen zijn. Ik wil dat jonge rensters weten dat het nog steeds mogelijk is om een ​​succesvolle professionele carrière te hebben, zelfs als ze niet meteen als junior winnen. Voor sommigen duurt het langer om zich te ontwikkelen en hun volledige potentieel in de sport te realiseren. Het is ook oké om deel te nemen aan andere sporten en activiteiten. Ik was eerst ook skiër en concentreerde me niet volledig op het fietsen tot ik negentien jaar oud was. Ik denk dat dat me op de lange termijn heeft geholpen, omdat ik me op een evenwichtige manier heb ontwikkeld.”

 

Interview en tekst door: Pauline Farazijn

Geef een reactie

Inloggen