20 december 2017 | Rob Meeuwessen

Review: Trek Fuel EX 9.9

In Nederland kun je op nagenoeg alle trails vooruit met een lichte hardtail danwel met verende of vaste voorvork. Het plezier begint echter pas echt wanneer je een machine onder je gat hebt waarmee iedere bocht fun word en waarbij je grenzen dagelijks worden verlegd. De afgelopen weken probeerden we deze Trek Fuel EX 9.9 te temmen en dat was de moeite!

Als testredacteur zie, voel en test je veel verschillende fietsen. En af en toe stap je dan op een fiets waarvan je vanaf seconde één denkt, die lever ik niet meer in. Dat gevoel gaf deze Fuel EX mij direct en het liefst zou ik deze trailbike dan ook meteen in mijn schuurtje tussen de andere fietsen plaatsen.

Het volledig carbon frame met 130 millimeter voor&achtervering zit vol met mooie technische details. Zo kun je met de Minolink de lengte van de achtervork bepalen wat vooral bij afdalingen de rij-eigenschappen beïnvloed. We hebben dit uitgetest en het omwisselen van de link van ‘kort’ naar ‘lang’ geeft inderdaad een voelbaar verschil. Met de langere achtervork word de fiets beter voorspelbaar en minder nerveus. Onze voorkeur ging naar de ‘korte’ setting, we hebben de Minolink dan ook weer terug gedraaid.

Frametechnologie

Het carbon frame gemaakt van OCLV carbon heeft een ‘straighttube downtube’ Dat wil zeggen, geen gekke knikjes of vormen. Hierdoor word de fiets stijver en daar is geen woord aan gelogen. Want ondanks dat het een trailbike is kun je met deze fiets (met de dempers gelockt) enorm snel rijden berg op. Om te voorkomen dat de brede boostvoorvork bij een valpartij je frame beschadigd hebben de engineers bij Trek de ‘knokblock’ bedacht. hierdoor kan je frame niet meer doorslaan bij een valpartij. Erg handig wanneer je fiets door de lucht vliegt maar bij écht technisch draai en keerwerk kwamen we wel een aantal keer tegen de aanslag aan. Het zou mooi zijn als dit in de toekomst instelbaar wordt.

Het grote verschil tussen een racefully als de Trek topfuel en bijvoorbeeld deze EX is met name de geometrie. De bovenbuis is lang, de vormhoek is flink luier en de zitbuis steil. Dit alles resulteert in veel meer controle berg af terwijl de fiets nog steeds rijdbaar is berg op. Ondanks mijn lange benen en 189cm lengte paste ik prima op een maat L en waren verder weinig aanpassingen nodig.

Fox RE:aktiv Thru shaft demping

Nieuw in het 2018 model van de Fuel EX is de Thru-shaft demping. Fox heeft in samenwerking met Trek een nieuwe achterdemper ontwikkeld met metrische standaard welke zeer soepel zou moeten aanspreken. Wat houdt Thru-shaft in? Waarbij een normale luchtdemper de luchtkamer vast zit aan de zuigerstang loopt diezelfde stang nu volledig door de luchtkamer heen. Hierdoor ontstaat minder wrijving en vertraging tijdens het inveren en word de demper nog sneller in het uitfilteren van kleine oneffenheden.

Na wat kleine aanpassingen aan de luchtdruk, 180 psi bij 70 kilo en de rebound vrij traag voelde de demper inderdaad heerlijk aan. Je merkt duidelijk dat alles bij deze fiets in balans is en de door Kashimacoating goudgekleurde demper helpt daar absoluut aan mee. Wanneer je na een flinke jump terug de aarde raakt hoor je de fiets amper. Een teken dat de dempers zijn werk uitstekend doen.

De gloednieuwe Thru-shaft demper met Metrische standaard.

De Fox achterdemper word gecombineerd met de Fox Factory Float voorvork met 34 millimeter binnenpoten. We reden met 120 psi, de rebound wederom vrij traag en de lage compressie ver open. De compressiemogelijkheden bij de demper en vork geven de fiets een volledig ander gevoel en werken in ‘climb’ stand als een echte lockout. Ook staand op de pedalen zakt de vork nauwelijks in waardoor we deze stand ook echt alleen maar gebruikte op asfalt of wanneer we uit het zadel wilden komen.

Wielen en accessoires

Natuurlijk monteert trek de fiets af vol met Bontrager onderdelen. Opvallend daarbij zijn onder andere het stuur, de wielen en de zadelpen. Het stuur, ook weer van carbon heeft de nieuwe oversized 35 millimeter standaard wat voor extra stijfheid moet zorgen en is met 75 centimeter niet overdreven breed. De grips zijn comfortabel en passen bij het geheel.

De Bontrager Line Pro 30 wielen hebben een volledig carbon velg met zoals de naam al aangeeft een 30 millimeter binnenbreedte. De wielset is met ruim 1700 gram niet erg licht maar wel stevig en duurzaam. Zeker als je bedenkt dat deze wielset ook los te koop is voor 1199,- Een scherpe prijs voor zo’n luxe carbon velg gespaakt met DT aerolite spaken en eigen hoogwaardige naven. Bontrager maakt gebruikt van hun ‘rapiddrive’ systeem. De zes pallen die vast zitten aan de naaf schieten razendsnel over de 108 aangrijpingspunten. Hierdoor hoor je bergaf een continue snoeihard geratel. Heerlijk!

De Bontrager XP4 banden bleken uitstekend geschikt voor allround gebruik.

In de velgen licht een plastic rimstrip die de velgen meteen luchtdicht maakt. Een handige vondst behalve wanneer je de banden moet monteren. De Bontrager banden zijn behoorlijk stug en we hebben behoorlijk staan rommelen wanneer we de achterband stuk reden in de blubber.

De 9.9 is het topmodel uit de serie en dus afgemonteerd met enkel luxe producten. Sram XX1 Eagle groepset, Guide Ultimate Carbon remmen met 200/180 millimeter schijven en ga nog maar even door.

35 mm oversized stem en carbon Bontrager stuur.

Enkel de zadelpen viel ons tegen. De Bontrager Dropline met 150 millimeter stelmogelijkheid werkt niet op olie of lucht maar met een gasveer. Hierdoor moet je behoorlijk wat druk uit oefenen om de zadelpen te laten zakken. In eerste instantie werkte de pen nauwelijks maar met wat onderhoud en flink wat olie kwam er toch weer beweging in. Het is de moeite de zadelpen te upgraden naar bijvoorbeeld een Klev of Rockshox Reverb welke een stuk soepeler en vooral sneller werken.

Conclusie

We hebben ons uitermate vermaakt met de EX en zouden hem zoals al aangegeven liever niet meer inleveren. Wanneer je als Nederlandse biker gewend bent aan hardtails en smalle banden denk je bij deze fiets direct aan downhill en andere gekke dingen maar met de Fuel EX kun je óók gewoon in Nederland prima uit de voeten. Je Strava ambities bergop kun je het beste inruilen voor fun bergaf want wat een feestje is dat!

Informatie en beschikbaarheid: www.trekbikes.com

Trek Ex 9.9 Prijs: € 7999,-

Gerelateerd

Rob Meeuwessen

Rob heeft een grote voorliefde voor offroad rijden. Op zowel de mtb als op de crosser. Hij test bikes en spullen en loopt bij voorkeur zoveel mogelijk bijzondere evenementen af. Even op en neer naar Engeland voor 2,5 uur gravelrijden is voor Rob geen probleem....kijk, dan ben je een echte liefhebber.

Strava: https://www.strava.com/athletes/4562872

Meer artikelen van Rob Meeuwessen

Geef een reactie

Inloggen