18 december 2017 | Betrouska Stokhof

Op fietsavontuur: Mountainbiken in Nepal

Mijn naam is Betrouska, ik ben 46 jaar, getrouwd en moeder van 2 kinderen. Fietsen is al van jongs af aan mijn hobby. Dit jaar gaat mijn droom werkelijkheid worden; ik ga mountainbiken in Nepal! Voor Pedala zet ik mijn fietsverhalen op papier (hier lees je mijn introductie blog terug). 

Mountainbiken in Nepal, wat een belevenis. Bloggen tijdens mijn reis voor Pedala, superleuk! Op de luchthaven kocht ik een handig notitieboekje. Het boekje is echter helemaal leeg gebleven. Niet omdat er niks te beleven viel, integendeel. Er kwamen zoveel verrijkende nieuwe indrukken op mij af. Ik wilde van elk moment van de dag genieten en alles tot mij door laten dringen. De geuren, de kleuren, de geluiden, de intensiteit waarmee er geleefd wordt, kortom een compleet andere cultuur.

Schrijven over mijn avontuur moest toch maar op een ander moment.

Links én rechts rijden

Waar ik al meteen mee te maken kreeg toen ik op de fiets stapte is dat ze links rijden, dat is wel even wennen. Je treft een gigantische hoeveelheid verkeer aan op de doorgaande wegen. De kunst is om je daar, al balancerend op je fiets, een weg doorheen te banen. Vergelijk het met de Kalverstraat waar dan ook auto’s en motoren links en rechts van je rijden. Een leuke ervaring, maar de hoge bergen die we al wazig in de verte kunnen zien, die lonken net iets meer.

De eerste nachten logeren we in een hotel in Patan, één van de koningssteden. Patan ligt in de Kathmandu vallei. Ruim 1000 tempels en offerplekken is Patan rijk, op elke hoek van de straat staat wel iets moois waar de Nepalezen hun goden kunnen eren. Ik hoop dat ze ook even een gebedje voor ons zullen doen als wij straks de bergen in moeten op onze mtb. We brengen ook nog een bezoek aan Boudhanath waar de grootste Stupa van Nepal staat. Een zeer indrukwekkende plek waar boeddhisten al mediterend hun rondes omheen lopen. Ze vinden het vast niet erg dat wij ons rondje op de fiets doen.

Een zeer indrukwekkende plek waar boeddhisten al mediterend
omheen lopen, wij doen ons rondje op de fiets

Shivapuri National Park

Na een aantal dagen veel indrukken opgedaan te hebben, is het toch heerlijk om de drukke stad achter ons te laten. We sturen onze mountainbikes het Shivapuri National Park in. Lekker dat de bomen in dit park ons schaduw geven, want het is een pittige beklimming op de rotsige paden. In dit park wordt ook weleens een jachtluipaard gespot, dus wie weet.

Indrukwekkend als de eerste hangbrug voor onze neus verschijnt. We zijn dan toch even de toerist en stoppen allemaal om daar foto’s van te maken. Aangekomen op de bestemming van die dag drinken we gezamenlijk gezellig een drankje. Het is een leuke groep. Bestaande uit drie dames en drie heren, onze Nepalese gids Shishir en onze Nederlandse gids, Bjørn van World2Bike.

“Namasté, namasté”, we worden de volgende dag veelvuldig begroet door kinderen die ons in de verte al zien aankomen. Ze vinden het leuk dat wij hun dorpen passeren. Zelf zijn ze ook op weg, in hun kleurrijke schooluniformen naar hun school verderop.

Dal bath als lunch

Voor Nepalezen is het heel gebruikelijk om twee keer op een dag Dal bath te eten, dus voor onze lunch break schuiven wij aan bij kleine restaurantjes waar ze al een grote pan klaar hebben staan. Dal bath bestaat uit rijst met een soort linzen saus met daarbij een groenten curry. Na zo’n power boost kan de tocht weer verder gaan. Maar mocht je nog niet genoeg hebben, de bananenbomen groeien overal voor een extra koolhydraten hap.

Mocht je onderweg honger hebben, de bananenbomen groeien overal voor een extra koolhydraten hap

Soms gaat het pad dwars door een rivier. De eerste keer aarzel ik even. Maar uiteindelijk, hoe meer vaart je hebt, hoe beter zo’n rivier je af gaat.

Zware beproeving

In een land waar acht van de tien hoogste bergen ter wereld pronken ontkom je er natuurlijk niet aan dat sommige stukken toch wel zware beproevingen zijn. De gids vertelt ons dat we de ochtend zullen starten met een pittig stuk. Terwijl we het dorp uit rijden horen we van die leuke, vrolijke, typisch Nepalese muziek. De muziek galmt door de vallei, op deze melodie vind ik een mooi ritme om naar boven te klimmen.

De tocht brengt ons op hoogtes rond de 2000 meter. Magische uitzichten levert het op wanneer we boven de wolken fietsen. Zelfs nog magischer wordt het wanneer we bij een afdaling zo de wolken induiken waar hier en daar een zonnestraal idyllisch door de wolken heen straalt.

Magische uitzichten levert het op wanneer we rond 2000 meter, boven de wolken fietsen

Trainen voor een nieuwe uitdaging

Ik had voor deze tocht flink getraind. Vanaf september elke week een paar toertochten van 80 tot 100 km. Het was heerlijk te ervaren dat mijn trainingen goed uitpakten, want na elke tocht had ik nog energie over. Nu weet ik dat ik een stapje verder kan gaan. En ja, er is alweer een nieuw doel waar ik me op wil richten: rondom de Annapurna, Nepal. Een iets zwaardere tocht die naar 5416 hoogte zal gaan. Leuk om weer een nieuwe uitdaging te hebben!

Ben je geïnspireerd door mijn Nepal avontuur? Natuurlijk kan de echte mtb-liefhebber zich bij mij aansluiten om samen met mij volgend jaar deze nieuwe uitdaging aan te gaan!

 

Hieronder nog wat foto’s van deze prachtige reis:

Het magische uitzicht boven de wolken op 2000m hoogte
De hele groep, bezig met de zware beklimming
Even een ‘praatje’ met de kleintjes
Ooit zo’n mooie brug gezien?

Gerelateerd

Geef een reactie

Inloggen