13 december 2017 | Edwin Haan

Save your Ass met een Ass Saver, spatbordje onder je zadel

De sneeuw is bijna weg, wat overblijft is een boel water en prut. Een AssSaver helpt je dan om van achteren niet al te nat en koud te worden.

Eerder dit jaar verscheen de vierde generatie spatbordjes van Ass Savers. Met het Flip-Tip sluit mechanisme om nog beter en op nog meer zadels te passen.

Over Ass Savers

In de zomer van 2011 toen de oprichter van Ass Savers in de regen naar huis moest fietsen stak hij een stuk karton onder zijn zadel om als provisorisch spatbord te dienen om redelijk droog thuis te komen. Verrast door het goede resultaat besloot hij het concept verder uit te werken met een paar fietsmaten. Ze besloten het project Ass Savers te noemen en na een aantal succesvolle prototypes postten ze een video online van hun product. Die ging viral en binnen 24 uur hadden ze een simpele webshop gebouwd en zes maanden later kon de oprichter zijn gewone baan opzeggen om zich volledig te gaan focussen op het nieuwe bedrijf. Zes jaar later werken er vijf mensen in het hoofdkantoor in Gotenburg, Zweden. Meer dan een miljoen spatborden zijn er ondertussen verkocht en het merk dat begon als een grap wordt nu herkent door miljoenen fietsers van over de hele wereld. Ook is Ass Savers het eerste spatbord ooit dat door profs van de UCI World Tour gebruikt wordt.

Flip-Tip

Zoals hierboven genoemd heeft de 4e generatie As Savers een FLIP-TIP mechanisme. Zoals de naam al doet vermoeden, klap je het einde omhoog, als de klep van een wielrenpetje, en het spatbord klemt zich vast onder de zadelrails. Dit is de eenvoudigste manier om droog te blijven op elke fiets tijdens elke rit. Het vorige model was makkelijk te installeren, maar kwam soms los bij sommige zadelmodellen. Het FLIP-TIP systeem moet dit voorkomen, en zorgt ook dat de Ass Savers te monteren zijn op een nog groter aantal zadels dan voorheen. De FLIP-TIP kan overweg met koolstof zadelrails en het nieuwe bevestigingssysteem is ook meer vergevingsgezind bij extreme zadel posities, waardoor de kans nog groter is dat deze op jouw zadel past. De effectieve lengte van de spatborden is ook met 20 mm verlengd dankzij het nieuwe systeem, waardoor je rug nog wat beter beschermd is.

De twee modellen, Ass Savers Regular en de Ass Savers Big, zijn er in vijf verschillende kleuren. De Regular richt zich op stads- en racefietsen met dunne banden. De Big daarnaast richt zich vooral op gravel- en mountainbike banden die wat dikker zijn. De spatborden kosten €8,95 voor de Regular en €9,95 voor de Big versie. Meer info vind je op ass-savers.com.


 Vergelijkbare spatbordjes worden ook door anderen gemaakt. Decathlon heeft bijvoorbeeld deze Flash, die slechts 1,99 kost….zonder Flip-Tip dan hè 😉  Tacx heeft een heel stevig exemplaar met een mooie klikbevestiging, die kost € 19,99. Futurumshop heeft ook een eigen model voor € 9,99.

De links hierboven verwijzen naar online shops. Bestel je daar iets via Fiets.nl, dan help je ons deze site te blijven maken. Het kost jou niets extra’s.


Kunst

De Ass Saver is er dus in diverse kleuren, maar ze worden ook gebruikt door kunstenaars om er hun eigen stempel op te zetten. Bijvoorbeeld door Mander zoals hieronder.

Milieu

Bij de productie van Ass Savers gebruikt het team alleen maar het makkelijk recyclebaar plastic polypropyleen. Alle producten zijn getest door het SGS, marktleider op het gebied van producten die voldoen aan de US REACH en Prop 65 standaard voor chemische stoffen.

Alle spatborden van Ass Savers worden gemaakt in een 14000 ISCO fabriek in Zweden. Dit betekent dat de fabriek de negatieve effecten op het milieu actief minimaliseert, voldoet aan de milieueisen en constant bezig is om deze te verbeteren.

De vorm bespaart ook heel veel kostbare laadruimte bij transport. Er kunnen een paar duizend Ass Savers in dezelfde ruimte als waar 20 tot 30 traditionele spatborden in passen. Voeg hieraan toe dat de Ass Savers zonder verpakking geleverd worden en hopelijk wordt duidelijk wat de voordelen zijn voor het milieu.

Edwin Haan

Fietst op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

3 reacties op “Save your Ass met een Ass Saver, spatbordje onder je zadel

Geef een reactie

Inloggen