29 november 2017 | Yvanka

5x Uitdagende bergroutes

De Stelvio is bij bijna iedere fietser bekend, maar er zijn nog zoveel andere uitdagende bergroutes! Mocht jij niet vies zijn van een flinke klimtocht, dan zijn deze routes een mooie uitdaging. Zet ze op je bucketlist en laat het ons vooral weten als je er een (of meerdere) gefietst hebt. Gegarandeerd een ervaring voor het leven!

1. Los Caracoles Pass
Los Caracoles Pass Between Chile and Argentina - ritebook.blogspot.com -002

Waar: Chili, Argentinië
Lengte:
25km
Maximale stijging:
14%
Hoogtemeters:
1600m

Deze mooie, maar steile bergroute loopt door de Andes tussen Chili en Argentinië. Vanuit Los Andes Chile gaat deze weg via perfecte haarspeldbochten naar een hoogte van 3.800 meter waar je verwelkomd wordt door een standbeeld van Christus. De eerste 29 bochten brengen je 600 meter hoger tot ongeveer 2.800 meter boven zeeniveau. Vanaf daar is het nog 5 kilometer naar het Chileense immigratiepunt en nog twee kilometer naar de start van een oude weg die je naar de top brengt.

paso-internacional-los-libertadores

De weg naar de top is een stuk zwaarder door de hoogte, rotsachtige wegen en een stijgingspercentage van meer dan 10%. De wind maakt het nog nét even zwaarder, maar uiteindelijk word je beloond met een uitzicht om nooit te vergeten. En vergeet vooral geen warme kleding mee te nemen, in 2013 werden 15.000 Chilenen getroffen door een sneeuwstorm!

Let op: deze bergroute is wel voor de echte ‘dare devils’, vangrails of hekken zijn nergens te bekennen.

2. Hardknott Pass

fred-whitton--ian-main-photo
Waar: Engeland
Lengte: 2.6km
Maximale stijging: 33%
Hoogtemeters: 315m
Kans op: verdwaalde schapen

Fietsen in Engeland? Jazeker! Er zijn hier misschien niet zoveel bergen te vinden, maar zoals in de Tour de France van 2014 te zien was, kunnen renners hier behoorlijk uitgedaagd worden. De Hardknott Pass in het Lake District staat er namelijk om bekend een van de steilste en meest zwaarste beklimming te zijn.

546597_4ef136bb

De beklimming start direct erg steil, maar verwacht niet dat het hierna meevalt… Als je het pad verder naar boven slingert staat er namelijk stijgingspercentagevan ruim 30% op je te wachten. Als je dit weet vol te houden mag je de laatste 800 meter nog tussen de 20-25% stijgen. Let op, de weg ligt onbeschut, dus wind en regen kunnen het je bijzonder moeilijk maken. De Hardknott pass is een ontzettend pittige uitdaging, maar hoe zwaarder de tocht, hoe mooier de overwinning!

3. Atlas Mountain Road

Waar: Marokko
Lengte: 84,8 km
Hoogtemeters: 2093m
Stijgingspercentage:
Kans op: roekeloze toeterende chauffeurs

Ook wel ‘Dades Gorge’ genoemd. Deze prachtige, maar zeer steile én gevaarlijke bergroute verbindt Marrakech met het stadje Taroudannt. Het meest spectaculaire stuk zie je op de foto hierboven, de ‘Tizi n Test road’ op een hoogte van 2093 meter. Door het ontbreken van vangrails/beschutting en de vele roekeloze chauffeurs is deze route alleen voor de echte dare devils die niet weg zijn van een beetje adrenaline. Zonder kleerscheuren thuiskomen? Kies dan voor een stevige 4×4 als vervoersmiddel 😉

De vele steile haarspeldbochten zorgen voor een prachtig uitzicht, maar ook voor een hele zware klim. Er is op deze berg gelukkig ook nog een ‘moderne’ route die iets makkelijker te fietsen is, namelijk de ‘Tizi n Tichka’. Deze weg verbindt Marrakech met Ouarzazate.

4. Col de Turini

Waar: Alpen, Frankrijk
Lengte:
24km
Maximale stijging: 9%
Hoogtemeters:
1607m

Dit is een hoge bergpass in de Alpen in het gedeelte Alpes-Maritimes in Frankrijk. Hij ligt dichtbij Sospel, tussen de gemeenten Moulinet en La Bollène-Vésubie in het arrondisement van Nice. De bergpas is vooral beroemd door de etappe in de Monte Carlo Rally, die aan deze smalle weg met vele haarspeldbochten wordt gehouden. Het gemiddelde stijgingspercentage van de klim is bijgevolg 5.2 % en de maximale hellingsgraad is 9%.

5. Big Gate Road

Big Gate Road China

Waar: China
Lengte: 10 km
Maximale stijging: 33%
Hoogtemeters: 1300m
Aantal bochten: 99

Je moet er een stukje voor reizen, maar wat is dit een prachtige route! Het wordt niet voor niks de ‘road to heaven’ genoemd. Met maar liefst 99 bochten is het een flinke uitdaging deze te beklimmen. Het uitzicht is echter alles waard én je hebt een geweldige prestatie geleverd. En als je dan toch bezig bent plak je er meteen een prachtige vakantie aan vast 😉

Yvanka

Schrijft over (vrouwen)wielrennen en is altijd op zoek naar de leukste fietskleding, gadgets, events en persoonlijke fietsverhalen. Blogt daarnaast over het beginnen met wielrennen en alles wat daarbij komt kijken.

Meer artikelen van Yvanka

0 reacties op “5x Uitdagende bergroutes

 • Hoi Yvanka,
  leuk artikel. Kan er weer een paar toevoegen aan mijn bucketlist. De foto die je geplaatst hebt bij ‘Atlas Mountain Road’ hoort echter niet bij de Tizi-n-Test die je beschrijft. De foto is genomen in Dades-vallei (R704) bij de beroemde haardspelden bij Timzzillite ten noorden van Ait Oudinar. Deze gaat noordelijk over de Tizi-n’Ouano richting Imilchil. Ik heb deze pas in april van dit jaar nog gereden met mijn vriendin. Prachtige vallei!
  De Tizi-n-Test ligt zuidelijker en loopt zuidelijk door de Nfiss-vallei langs Asni (R203) en is inderdaad een schitterende col die we eerder hebben gereden.
  In de praktijk valt het reuze mee met de gevaarlijke chauffeurs. Ik heb al zes keer in Marokko gefietst en maar zelden gevaarlijke situaties meegemaakt. Laat je vooral niet afschrikken en ga gerust fietsen in Marokko: het is er prachtig.
  Groet, Marcel
  Tilburg

  • Hi Marcel,

   Bedankt voor je bericht en goede oplettendheid, de foto gaan we aanpassen.

   Wat leuk om te horen dat je deze zelf gereden hebt en zelfs 6x in Marokko gefietst hebt. Mocht je een mooi verhaal over fietsen in Marokko willen/kunnen schrijven, dan is dat uiteraard welkom! Wie weet kunnen we meer fietsers enthousiasmeren 🙂

   Groet,
   Yvanka

Geef een reactie

Inloggen