28 november 2017 | Michael Kerkhof

De 10 opvallendste wielermomenten van 2017

Het wielerseizoen zit er al een tijdje op en wij kunnen niet wachten op het nieuwe seizoen. Toch is het leuk om terug te blikken op wat er allemaal is gebeurd. Wat waren bijvoorbeeld de 10 opvallendste wielermomenten van 2017? Dat lees je hieronder!

10. De Jas van Bas
Philippe Gilbert won na een knappe solo de Ronde van Vlaanderen, maar het meest besproken moment van de wedstrijd was de val van Peter Sagan. De wereldkampioen bleef haken aan de jas van een toeschouwer en viel. Het bleek het jasje te zijn van Bas Waaijer uit Geesteren. “Ik had het warm en mijn jasje over het hek gehangen. (…) Op de terugweg hoorden we op de radio: ‘Hoe zou het zijn met het beruchte jasje van Vlaanderen?’ Mijn vrouw en ik keken elkaar verschrikt aan.”

9. Bla(a)ken van zelfvertrouwen
Het was niet de vraag óf een Nederlandse dame goud zou pakken op het WK wielrennen, maar wie. Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Marianne Vos vormden een top-trio en waren de uitgesproken topfavorieten, maar na een mooie koers was het toch echt Chantal Blaak die met de regenboogtrui op het podium stond. Blaak reed met nog acht kilometer te gaan weg uit een kopgroep en werd niet meer teruggepakt. Eindelijk kreeg Vos (2013) een opvolgster.

8. De wederopstanding van Gilbert
De overstap van Philippe Gilbert naar Quick-Step deed een hoop wenkbrauwen fronsen, maar het heeft zich wel uitbetaald in een aantal mooie overwinningen. Na een slecht 2016 pakte Gilbert het anders aan en won hij in het voorjaar de Driedaagse De Panne-Koksijde, Ronde van Vlaanderen en Amstel Gold Race. Vooral in de Nederlandse wedstrijd was de Belgisch kampioen indrukwekkend. Gilbert viel tijdens de wedstrijd, knokte zich terug in het peloton en versloeg uiteindelijk Michal Kwiatkowski. Achteraf bleek dat hij met een gekneusde rib had gewonnen.. Dan ben je een bikkel.

7. De niet-rood-wit-blauwe trui van Sinkeldam
Ramon Sinkeldam kroonde zich in Montferland heel verrassend tot Nederlands kampioen. De 28-jarige renner versloeg Wouter Wippert en topfavoriet Dylan Groenewegen, die in de slotkilometer ploeggenoot Lars Boom weg zag rijden en daardoor zijn sprinttrein ontspoorde. Sinkeldam won dus en kreeg op het podium een mooie rood-wit-blauwe sponsorloze trui omgehangen. In de koers heeft hij nog niet met zo’n opvallende kampioenstrui mogen rondrijden, want ploegbaas Iwan Spekenbrink plaatst het ploegenbelang boven het individuele belang van de renner. Het resultaat: Sinkeldam reed tijdens de Tour in een onopvallend Sunweb-shirt met een klein Nederlands vlaggetje erop. Volgend jaar koerst Sinkeldam voor FDJ, waar hij waarschijnlijk wel in een waardige kampioenstrui mag fietsen.

6. Tom’s tijdrittitel
Slechts twee keer slaagde een Nederlander erin om een medaille te veroveren op het WK tijdrijden. Stef Clement pakte in 2007 brons en drie jaar geleden eindigde Tom Dumoulin op dezelfde plek. Alle ogen waren dit jaar gericht op Dumoulin en de Limburger in topvorm maakte het ‘gewoon’ waar. In het Noorse Bergen verpulverde hij de rest van het deelnemersveld en pakte hij als eerste Nederlander ooit de tijdritwereldtitel. Een historische overwinning.

5. Nederlands succes in de Tour
Het leek een ietwat saaie Tour de France te worden voor de Nederlandse volgers. Na het succes van Tom Dumoulin in de Giro – met in zijn schaduw het optreden van Steven Kruijswijk en Bauke Mollema – mochten we niet teveel verwachten. De eerste twee weken verliepen volgens schema: Mollema reed in dienst van Alberto Contador en Dylan Groenewegen mengde zich in de sprints. In de laatste week veranderde alles. Mollema won op grootse wijze in Le Puy en Velay en Groenewegen sprintte naar winst op de Champs-Élysées. Het leverde twee geweldige wielermomenten op.

4. Het laatste kunstje van Alberto Contador
Nog één keer uitpakken in de Tour de France. Dat was het plan van Alberto Contador in zijn allerlaatste jaar als profwielrenner. De voorbereiding verliep prima (2e in Parijs-Nice, Ronde van het Baskenland en Ronde van Catalonië), maar op het moment suprême liep het niet volgens plan. In de negende rit verloor hij liefst vier minuten op zijn grootste concurrenten en kon hij zijn derde eindzege op zijn buik schrijven. Toch herpakte El Pistolero zich en liet hij zich bijna dagelijks in de aanval zien. In de daaropvolgende Vuelta werd zijn strijdlust beloond met een ritzege en vijfde plaats in het klassement. Is Contador een jaar te lang doorgegaan? Zeker niet, we hebben van hem genoten!

3. Het overlijden van Michele Scarponi
Hij was niet alleen in het peloton en bij zijn familie en vrienden heel geliefd, maar ook bij zijn volgers op social media. Michele Scarponi slingerde de ene na de andere leuke video met zijn papegaai Frankie de wereld in, maar op zaterdag 22 april 2017 kwam er plots een einde aan het leven van de Italiaan. Terwijl hij net een succesvolle Tour of the Alps achter de rug had en zich klaarstoomde voor het kopmanschap in de Giro, werd hij op zaterdagochtend door de bestuurder van een bestelbusje over het hoofd gezien en overleed hij op slechts 37-jarige leeftijd. De wielerwereld was in rouw en verloor een bijzondere renner, maar bovenal een bijzonder mens.

In het Procycling Jaaroverzicht staat een mooie in memoriam.

2. De elleboog (?) van Peter Sagan
Peter Sagan staat bekend als een sportieve wielrenner, maar zijn ongeschonden imago liep in de Tour van 2017 een klein deukje op. In de vierde etappe van Mondorf-les-Bains naar Vittel draaide het op een massasprint uit, al was het peloton verre van compleet na meerdere valpartijen en stormde een elitegroepje op de finish af. Alexander Kristoff ging de sprint aan. Arnaud Démare zwabberde van rechts naar links en hinderde daarbij Sagan, die zijn elleboog gebruikte om recht te blijven en daarbij Cavendish ten val bracht. Het leverde Cavendish een gebroken schouder op en Sagan een diskwalificatie. De Tour was in één sprint onthoofd van twee smaakmakers.

1. De grote boodschap van Tom Dumoulin
Wat als Tom Dumoulin de Giro d’Italia niet won? Dan werd er ongetwijfeld met een schuldig vingertje gewezen naar het ‘poepmoment’ van de Sunweb-renner. Dumoulin stond voorafgaand aan de zestiende etappe riant aan de leiding in het klassement. Zijn voorsprong op Nairo Quintana bedroeg liefst 2:41 minuten en Vincenzo Nibali keek zelfs tegen een achterstand van bijna vier minuten aan. Alles verliep in de rit van Rovetta naar Bormio volgens plan, tot de rozetruidrager last kreeg van zijn darmen en voor de Stelvio van zijn fiets stapte voor een grote boodschap. De Giro stond op zijn kop! De seconden dat Dumoulin gehurkt in het gras stond leken wel minuten. De concurrenten zaten niet stil en Dumoulin moest aan een zware inhaalrace beginnen. Nibali won uiteindelijk de rit en pakte twee minuten terug op Dumoulin, die 2:18 minuten toegaf en als dertiende finishte. Zijn voorsprong in het klassement slonk naar een halve minuut, maar gelukkig kwam zijn eindzege niet meer in gevaar. Het was wel het opvallendste wielermoment van 2017!

Michael Kerkhof

Stond vroeger bij de verzorgingsposten bidons te zoeken, schrijft nu over alles wat met fietsen en wielrennen te maken heeft (inclusief bidons). Is gefascineerd door lange sprintetappes, heeft de Giro als favoriete ronde en was fan van Alessandro Petacchi.

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen