16 november 2017 | Edwin Haan

Cycliq Fly6 en Fly12, lamp, camera en alarm ineen

Vanaf 30 november liggen zijn ze te koop, de nieuwe lampen/camera’s van Cycliq. Onder de naam Fly12 CE en Fly6 CE, waarbij CE staat voor Connected Edition. Ik kreeg alvast een setje voor een review.

In auto’s kom je ze al vrij veel tegen, dashboardcams. Camera’s die continue filmen en je kunnen helpen bij de bewijslast mocht je onverhoopt bij een aanrijding betrokken raken. Voor op de fiets is dat ook helemaal geen gek idee, zo bedacht een Australische fietsliefhebber nadat hij in 2013 werd beschoten met een katapult. Hij ontwikkelde de eerste Cycliq camera en startte een Kickstarter project. Binnen een dag was het doel behaald en daarmee was de start van een succesvol bedrijf een feit. 4 Jaar later is Cycliq de eerste die vanuit een Kickstarter project naar een beursgenoteerd bedrijf is gegaan. Ondertussen staat de site van Cycliq vol met interessante videofragmenten van gebruikers. En nu zijn net de nieuwste modellen verschenen die je middels een app op je telefoon kunt bedienen. Met HD-video, 6-assige (!) beeldstabilisatie en zelfs een anti-diefstal functie voor je fiets. Het zijn ook de eerste lampen die via ANT+ te bedienen zijn op je Garmin Edge (op Garmin’s eigen lampen na dan).

Slimme camera

De werking is simpel. Er zijn 2 knoppen. 1 voor aan/uit, die ook te gebruiken is om de dimstanden van de verlichting te kiezen. De 2e knop is er om tussentijds beeld op te slaan dat niet overschreven mag worden. Maak je dus iets interessant mee, even op de knop drukken en de 5 minuten vooraf en daarna worden apart opgeslagen. Leuk als er een kangaroo oversteekt op je dagelijks route woon-werk, en nuttig als je gesneden wordt door een automobilist en dat stukje video graag even bewaard. Een andere goede optie is dat de camera uit zichzelf beeld bewaard als je onverhoopt valt. Er zit een bewegingssensor in die het merkt als je meer dan 60 graden overhelt, waarschijnlijk lig je dan naast je fiets. Als dat te lang duurt blijft de cam nog een poosje doorfilmen en schakelt zichzelf vervolgens uit om de beelden veilig te stellen.

Instellen via app

Via de app, die beschikbaar is voor Android en iOs (en werkt via Bluetooth) kun je heel wat instellen. Bijvoorbeeld of de lamp moet knipperen (verboden in NL) of constant branden. Of je in HD (max. 1920×1080 bij 60fps) of lagere resolutie wilt filmen. Stabilisatie aan of niet, volume van de piepjes en nog veel meer. Die piepjes kunnen trouwens flink hard. Da’s handig want de bewegingssensor die ik eerder al noemde wordt ook gebruikt als anti-diefstal mechanisme. Als de camera beweegt en je de optie hebt aangezet, gaat het alarm in de camera af….hard. Tegelijkertijd gaat de app op je telefoon ook tekeer zodat je weet dat er iemand aan je fiets zit. De camera gaat ook filmen, waarmee de dief misschien wel in beeld komt. Je moet er wel snel bij zijn, want zodra de Cycliq buiten bereik is werkt het niet meer. En dan ben je natuurlijk zowel je fiets als je camera kwijt.

Specs

De camera filmt steeds clips van 5, 10 of 15 minuten (instelbaar) en gaat daarmee door tot het kaartje vol is waarna het oudste fragment als eerste wordt overschreven. De Cycliq 6 en 12 hebben een oplaadbare (met usb-c) batterij aan boord. De Fly12 CE een van 4200mAh, waarmee hij het op de laagste stand 8 uur kan uithouden. In de felste stand is de lichtopbrengst 600 Lumen. Dankzij de usb-c laad je hem vol in 2,5 uur. De gadget hebben een soort safety-functie die de video uitschakelt als de accu dreigt leeg te raken. Daarna heb je volgens Cycliq nog voor 1,5 uur licht in de accu zitten. Daarmee moet je veilig thuis kunnen komen. De Fly6 CE achterlamp geeft maximaal 100 Lumen en heeft met een 2600 mAh een levensduur van zo’n 6 uur. Bij de Fly’s krijg je een mini-sd kaartje meegeleverd. Beide camera’s filmen 135 graden in het rond. Simpele stuur en zadelpenmounts worden meegeleverd. Er zitten verschillende maten en vormen mounts bij, dus ook op de aero zadelpen van mijn fiets kon ik de lamp prima monteren. Als accessoire kun je ook voor een front-out mount kiezen, waarbij diverse losse bevestigingen voor fietscomputers van de grote merken worden meegeleverd. Je kunt de lamp dan onder je computer monteren.

Praktijk

Ik heb deze week een setje ontvangen en er slechts een kort ritje mee kunnen maken. De app (Android) die ik heb gebruikt is nog in Beta, en stopt dan ook af en toe spontaan. Alle instellingen kon ik echter testen en de app werkt lekker intuïtief. Boven dit artikel vind je een korte video, gemaakt op een grijze natte middag rond 4 uur, vrij donker al. Je ziet dat de beeldkwaliteit behoorlijk OK is.

De anti-diefstal functie kan handig zijn bij toertochtjes. Tijdens de koffiestops worden er helaas steeds vaker fietsen gestolen. Als iemand aan jouw fiets komt gaat de Fly helemaal los. Er komt serieus veel kabaal uit het apparaat en ook je telefoon slaat op tilt. Moet je er echter wel snel bij zijn, want als de dief opstapt en buiten het bluetooth bereik komt ben je zowel je fiets als je Cycliq kwijt.

De achterlamp ging toen ik probeerde wat instellingen te wijzigen plotseling uit. En ik heb hem daarna ook niet meer aangekregen, dat kan liggen aan het feit dat deze Fly’s uit de eerste productiebatch komen. Ik zal het artikel aanvullen als ik meer ervaring heb.

Voor wie is dit een leuke gadget? Voor woon-werk fietsers die graag hun spannende ontmoetingen met medeweggebruikers willen vastleggen. Als bewijs of ter vermaak. En voor mensen die graag hun toerritten vastleggen voor het nageslacht. Want je hoeft natuurlijk niet alleen ellende te filmen, een mooie afdaling of klim is nog veel leuker om te filmen. De videokwaliteit is prima, en dankzij de verlichting ben je (ook overdag) goed zichtbaar.

De adviesprijzen zijn 289 euro voor de Fly12 en 179 euro voor de Fly6. Meer informatie op cycliq.com. Bestellen kan vanaf 30 november, voorinschrijven kan nu al op cycliq.com/sharperbrighter/

Edwin Haan

Fietst op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

Geef een reactie

Inloggen