Als wedstrijdrenner of fietser met ambities wil je in deze koude periode van het jaar het liefste optimaal opgewarmd aan de start staan bij je strandrace, veldrit of wintercompetitie. En dus heb je op wedstrijddagen waarschijnlijk standaard een fietstrainer in je auto liggen. Die-hards kiezen voor losse rollen waarmee je snel kunt schakelen van opwarming richting de startlijn terwijl de wat meer onzekere renner het liefst met zijn achterwiel vastgeklemd zit in de trainer. Wel zo stabiel! De Feedback Omnium Portable trainer is een mooie en vooral lichtgewicht combi van die twee. De zeer compacte trainer is licht en neem je makkelijk mee. Opzetten gaat vliegensvlug en met de voorvork vastgeklikt in de trainer kun je niet omvallen. De losse rollen waar het achterwiel op steunt bevatten magneten waardoor de weerstand tijdens het trappen toeneemt naar mate je meer kracht levert.

Beste van twee werelden of twee keer niks?

De Omnium is naast heel mooi en chique afgewerkt vooral erg handzaam en heeft daarmee een streepje voor op de rest. Tijdens de eerste ritjes merken we dat het erg belangrijk is dat de trainer volledig vlak staat. Door de kleine contactpunten met de grond is het hele systeem niet heel stabiel en de fiets staat dan ook nog in zijn geheel een centimeter of tien van de grond.

Qua trainingsmogelijkheden is het apparaat beperkt. Je hebt geen weerstandmodus of standen waardoor je makkelijk kan schakelen tussen verschillende weerstanden. De magneten in de rollen doen hun werk. Wanneer je harder gaat trappen neemt de weerstand voelbaar toe. De mate waarin deze weerstand toeneemt is echter behoorlijk exponentieel met een steile curve. Het is daardoor lastig om tijdens je opwarming een bepaald wattage aan te houden omdat je niet makkelijk kunt aanvoelen wanneer de weerstand toeneemt.

Tijdens onze bezoekjes aan het veldrijden zagen we onder andere Mathieu van der Poel gebruik maken van deze trainers

Is het dan helemaal niets? De trainer heeft ook zeker voordelen. Zoals al aangegeven is het een erg licht en compact systeem wat sneller is opgezet dan welke trainer dan ook. Je hebt geen extra achterwiel met speciale band of een aparte snelspanner nodig en je kunt zeer makkelijk vanaf de trainer het veld in. Ook is het apparaat geschikt voor snelspanners en steekassen waardoor je makkelijk met je mountainbike kunt warmdraaien.

Zo’n Omnium Portable Trainer is prima geschikt voor mensen die op zoek zijn naar gemak en eens iets anders willen dan de gevestigde orde of het slepen met die zware apparaten helemaal beu zijn. Je moet er wel iets voor over hebben want het is geen goedkoop speeltje!

Adviesprijs: € 494,95
Meer info: feedbacksports.cc