14 november 2017 | Redactie

Mijn fiets & ik: Alpe d’Huzes op een Jan Janssen

Voor de rubriek ‘Mijn fiets & ik’ kunnen Pedala fans persoonlijke fietsverhalen insturen. Deze week het persoonlijke verhaal van Petra. Zij haalde tijdens een zware periode extra kracht uit het fietsen…

”Charmante dames fiets voor een charmante prijs” Toen ik deze titel las en video met bijbehorende foto’s bekeek op de Facebook pagina van Mioch Cycling werd mijn interesse begin vorig jaar gewekt. Ik was herstellende van een enkelblessure en had al van verschillende mensen gehoord dat ik maar moest gaan fietsen. Niet lang daarna een afspraak gemaakt voor een proefrit en ik was verkocht!

Hoe meer kilometers ik ging maken hoe leuker ik het fietsen begon te vinden. De eerste fietskleding was ook snel daarna aangeschaft. Kort na de aanschaf van de fiets bleek mijn vader ziek te zijn. Er volgde een onzekere periode van onderzoeken en wachten op uitslagen. Hij bleek darmkanker te hebben en zou een definitieve stoma krijgen. Zes Dagen na de operatie eind mei is hij door een opeenstapeling van diverse complicaties overleden.

Die periode heeft het fietsen mij enorm goed gedaan. Het was een welkome afleiding en voor mij een manier om met het verdriet om te gaan. De ritten werden langer en ik heb ook de Giro Gelderland toertocht en de Ronde van Nijmegen meegedaan. Niet lang daarna werd bij mijn schoonmoeder borstkanker geconstateerd. Bij haar volgde een periode van bestralingen. Dat is gelukkig goed afgelopen.

Het fietsen was een welkome afleiding en voor mij een manier
om met het verdriet om te gaan

Een enorme uitdaging
Eind vorig jaar ontstond het idee om met een team van het werk mee te doen aan de Alpe d’Huzes. Ik moest daar wel even over nadenken, omdat dat zou betekenen dat ik op de sterfdag van mijn vader niet thuis zou zijn. Toch was het besluit om mee te doen snel genomen. Toen het begin dit jaar weer beter weer werd om te fietsen, ben ik dan ook gelijk weer begonnen met trainen. Wat volgde was een intensieve periode van voorbereiding die bestond uit zoveel mogelijk geld inzamelen voor het goede doel, de fiets aanpassen om de berg op te gaan en natuurlijk trainen, kilometers maken! Ook bergen trainen, wat letterlijk ging met vallen en opstaan (😁 lang leve klikpedalen).

Deelname Alpe d’Huzes
Eindelijk was het dan zover! Na een lange reis met de auto waren we er een paar dagen voordat we echt de berg op mochten. We hebben met het team een paar gezellig dagen gehad met een lach en een traan. Ik heb de gelegenheid gehad om bij de sterfdag van mijn vader stil te staan en we zijn alvast een stuk de berg op gefietst. De dag van de beklimming zijn we na een stevig ontbijt richting de start vertrokken. Na het maken van een groepsfoto ging ieder voor zich aan de strijd tegen de berg beginnen.

Ik geniet nog steeds van het vrije gevoel tijdens het fietsen en het voldane gevoel achteraf

Wat mij vooral is bijgebleven was de fijne onderlinge saamhorigheid onderweg naar boven, de schitterende omgeving en het voldane gevoel om eenmaal boven zijn. Het was een ervaring om nooit te vergeten! En daarna? Na deze geweldige ervaring ben ik blijven fietsen. In de zomer heerlijke lange ritten, nu in het najaar wat kortere ritten. Ik geniet nog steeds van het vrije gevoel tijdens het fietsen en het voldane gevoel achteraf.

Mijn fiets…
De titel van mijn verhaal is waar het allemaal mee begon. Mijn bijzondere fiets… Wat navraag en speurwerk heeft mij inmiddels al geleerd dat ik de trotse eigenaresse ben van een Jan Janssen Vuelta uit 1992. Een echte klassieker dus. De vorige eigenaresse is een dame van inmiddels ver in de 80. Er is al aardig wat aan mijn fiets verbouwd. Ze is voorzien van klikpedalen, een bergverzet, bredere bandjes (waardoor de spatborden niet meer pasten). Tot slot heeft ze een nieuw zadel en handvaten gekregen. Dit alles is mogelijk gemaakt door goede kennis Eric Mioch van Mioch Cycling.