14 november 2017 | Mark van Wijk

De 10 beste Nederlandse wielrenners van 2017

Het jaar 2017 zit er alweer bijna op en zo ook het wielerseizoen. Aan het eind van het jaar kijken we uiteraard even terug. Wie waren de beste en meest opvallende Nederlanders? Het is lang geleden dat de concurrentie zo hoog was. Top tien plaatsen in grote rondes gaan we bijna als vanzelfsprekend zien. Dit zijn de 10 beste Nederlandse wielrenners van 2017.

 

10. Lars Boom

Het jaar begon voor Lars Boom niet zoals hij graag gezien had. Hij werd als kopman binnengehaald bij LottoNL-Jumbo, maar kon tijdens de voorjaarsklassiekers geen potten breken. DNF in de Omloop, Kuurne-Brussel-Kuurne en Parijs-Roubaix, 96e in E3 Harelbeke, 79e in Dwars door Vlaanderen, 95e in Gent-Wevelgem en 97e in de Ronde van Vlaanderen. Geen uitslagen voor Boom zou je zeggen. Naar mate het jaar zich vorderde zagen we hem steeds meer terug op de voorste rijen. Toen hij tijdens de BinckBank Tour een etappe won kwam er heel wat frustratie uit. Volgend jaar maar zorgen dat er geen reden voor frustratie is.

9. Jos van Emden

Eindelijk had hij hem dan te pakken: een overwinning in een grote ronde. Op de laatste dag van de Giro, toen alle ogen op Dumoulin waren gericht, pakte Van Emden de tijdrit mee. Vaak was hij al dichtbij, maar nu mocht hij eindelijk eens op het podium plaatsnemen. In het voorjaar wist hij ook Dwars door West-Vlaanderen te winnen. Ook reed hij nog een aantal mooie ereplaatsen bij elkaar. Van Emden zal ongetwijfeld terugkijken op een geslaagd jaar.

8. Steven Kruijswijk

Het jaar verliep ongetwijfeld anders dan Kruijswijk had gehoopt. Zijn grootste doel was revanche nemen in de Giro d’Italia. Hij begon al niet optimaal aan deze ronde door een val in Yorkshire. Uiteindelijk moest hij er in de 20ste etappe de brui aan geven. Hij begaf zich op dat moment op een 10e plek. Niet waarvoor hij was gekomen. In Zwitserland werd hij vervolgens derde, de Tour de l’Ain sloot hij als 5e af en in de Vuelta behaalde hij uiteindelijk nog een 9e plek. Volgend jaar weer nieuwe kansen.

7. Sam Oomen

Sam Oomen is pas 22 jaar en meet zich nu al regelmatig met de wereldtop. Het jaar 2017 kan ook best de boeken in als zijn grote doorbraak, als hij die niet al gemaakt had. Het kwam weliswaar niet tot een overwinning dit jaar, maar de manier van rijden geeft veel vertrouwen. In de Vuelta stond hij lang zijn kopman, Kelderman, bij tot hij ziek moest opgeven. Op de ultra steile Cumbre del Sol wist hij als 8ste te eindigen. Nibali, Roche, Lopez, Aru en nog vele anderen moesten genoegen nemen met een plek achter hem. Het is een kwestie van tijd voordat Oomen mee gaat doen om de winst in dit soort etappes.

6. Niki Terpstra

De voor- en najaarsraces zijn de wedstrijden waar Terpstra zich normaal gesproken laat zien. In 2014 reed hij naar de winst van Parijs-Roubaix. Deze overwinning wist hij nog niet te evenaren, maar dat is dan ook niet iets dat je zomaar even doet. Dit jaar waren zijn beste resultaten: een vierde plek in Gent-Wevelgem, een derde plek in de Ronde van Vlaanderen en een derde plek in Parijs-Tours. Geen overwinningen. Maar een val tijdens Parijs-Roubaix schopte dan ook zijn seizoen aardig door de war.

5. Wout Poels

De Limburger in dienst van Team Sky: mag hij voor zichzelf rijden of toch in dienst? Dat is elke keer de vraag wanneer het nieuwe seizoen voor de deur staat. Even had hij hoop de Giro als kopman te mogen rijden, maar onder andere een blessure gooide roet in het eten. Ook de Tour haalde hij niet. Toch staat hij hiertussen omdat de wedstrijden die hij meereed zeer verdienstelijk waren. In de Ronde van Valencia en Ruta del Sol eindigde hij als vierde, in de Ronde van Polen eindigde hij als derde en de Vuelta sloot hij als zesde af. Hierin eindigde hij ook nog tweede op de Angliru, wat als hij van Froome achter Contador had aan gemogen?

4. Dylan Groenewegen

Hét sprinttalent van Nederland kreeg in 2016 van LottoNL-Jumbo te horen dat zij aan een sprinttrein zouden gaan werken. In 2016 kwam deze als eerst in actie tijdens de Tour. Dat Groenewegen dit jaar al op de Champs-Élysées zou winnen kwam toch wel enigszins als een verassing. Na 29 jaar wint er weer een Nederlander in Parijs. Naast zijn overwinning eindigde hij tijdens deze Tour één keer tweede en één keer derde. Naast zijn overwinning in de Tour mocht hij nog zeven keer juichen. De laatste overwinning mocht hij vieren in de nieuwe WorldTour-wedstrijd Tour of Guangxi.

3. Bauke Mollema

Met Alberto Contador in zijn team moest Bauke Mollema zich opeens aanpassen. Geen kopman in de Tour de France, maar tijdens de Giro d’Italia. Door de geweldige prestatie van Tom Dumoulin zouden we bijna vergeten dat Mollema ook zeer verdienstelijk 7e is geworden. Omdat Contador enigszins tegenviel mocht Mollema tijdens de Tour de France ook af en toe voor zichzelf rijden. In de 15e etappe resulteerde dit tot een overwining. Hij sloot zijn jaar uiteindelijk als tweede af in de Tour of Guangxi. Deze prestaties zou je bijna doen vergeten dat Mollema al in januari de voorbereidingskoers San Juan wist te winnen.

2. Wilco Kelderman
Wilco Kelderman
Hij was er ziek van toen hij door een val moest opgeven in de Giro d’Italia. Hij ging mee als meesterknecht van Dumoulin, maar kon zijn goede vorm uiteindelijk niet benutten. Kelderman bulkt van het talent, maar het komt er door pech vaak niet echt uit. Als voorbereiding op de Vuelta werd hij 4e in Polen. In de Vuelta streed hij uiteindelijk tot het einde mee om het podium. 24 seconden was hij aan het eind verwijderd van het podium, maar ook een 4e plek is iets om te koesteren. Later mocht hij opdraven voor het wereldkampioenschap tijdrijden voor ploegen, die hij samen met zijn team wist te winnen.

1. Tom Dumoulin

Op de eerste plek kan er natuurlijk maar één naam staan: Tom Dumoulin. Voor het tweede jaar op rij is hij de beste Nederlandse renner. In mei was hij de eerste Nederlander die de Giro d’Italia wist te winnen. Deze overwinning kreeg hij zeker niet cadeau. Tot en met de tijdrit op de laatste dag was het vechten voor de bovenste trede in Milaan. Vervolgens won hij het Nederlands kampioenschap tijdrijden en de BinckBank Tour. In september won hij dan ook nog eens het wereldkampioenschap tijdrijden voor ploegen en tenslotte werd hij ook hij nog eens individueel wereldkampioen. Een top jaar voor de nog altijd maar 27-jarige Dumoulin.

 

 

 

Geef een reactie

Inloggen