9 november 2017 | Yvanka

6x tips om de wind te verslaan

Fietsen met tegenwind kan een zware, ontmoedigende en eenzame ervaring zijn. Anderzijds is het goed voor je doorzettingsvermogen en geeft het ook wel weer een kick als je de storm getrotseerd hebt. Je moet het eigenlijk zien als een grote uitdaging die jij met beide benen aanpakt. 

We hebben natuurlijk allerlei soorten win. Van stormbuien met regen en hagel tot heftige zijwind. Dat laatste is geen pretje, het is dan aftellen wanneer je in de sloot naast je belandt. (Vooral met velgen van 50 mm.) Maar… wij hebben tips om het iets aangenamer te maken!

1: Deel de lasten
Fiets je in een groep? Dan scheelt dat zo’n 20 tot 30 procent aan energie ten opzichte van alleen fietsen. En het is een prachtige gelegenheid om een waaier in te zetten. Hoera!

2: Tandje lichter
Fietsen in tegenwind is als het beklimmen van een heuvel, maar zonder het bereiken van een fijn uitzicht en een schitterende afdaling. Toch gelden er wel dezelfde principes. Fiets een tandje lichter en ga op zoek naar een vlotte, stabiele cadans. Je benen zullen je dankbaar zijn.

3: Vergeet die gemiddelde snelheid
Gebruik eventueel een hartslagmeter om je inspanningen te monitoren, maar ga in ieder geval wat minder op zoek naar een constante gemiddelde snelheid. De wind, maar ook het verkeer en type weg, is telkens anders waardoor snelheid niet per se een nauwkeurige graadmeter kan zijn. Wees dus ook niet teleurgesteld wanneer je 23 km/u fietst terwijl je 30 km/u gewend bent. Het kan voor je lichaam exact hetzelfde zijn.

4: Vooruit plannen
De wind is over het algemeen in de ochtend het minst erg (al is dat geen gegeven). Maak er dus gebruik van als je het fietsen met tegenwind echt geen leuke training vindt. Je kunt ook bekijken hoe de wind staat en daarop je route aanpassen. Kijk ook uit voor zijwind, dit kan voor wielrenners nog erger zijn dan tegenwind.

5: Omarm het
Een positieve houding is de beste manier om tegenwind te verslaan. Zie het als een leuke training en wat extra uitdaging. Geniet ervan, glimlach en het zal beloond worden! En geloof ons, als je het eenmaal doorstaan hebt, voel je je éxtra trots 🙂  

6: Tacx-tijd
‘Hoor de wind waait langs het raam’, terwijl jij lekker op je Tacx zit. Dit is altijd een goede optie, wanneer de wind je te veel wordt. Is zelfs de Tacx geen optie? Op de bank met Netflix of een prima boek is ook een alternatief. Morgen weer een nieuw dag!

 

 

 

 

 

Yvanka

Schrijft voor Pedala. Passie voor (vrouwen)wielrennen en altijd op zoek naar de leukste fietskleding, gadgets, events en persoonlijke fietsverhalen.

Meer artikelen van Yvanka

Geef een reactie

Inloggen