Begin dit jaar voerde Shimano enkele updates door bij haar elektronische groepen. Zo kun je met het nieuwe type accu ook de multi-shift opties gebruiken bij een eerdere generatie Di2-groepen. Een andere upgrade is de nieuwe JUNCTION box. De functie van de box is het kunnen afstellen van de derailleurs, de accustatus weergeven en er is een aansluiting om de accu op te laden. De oude variant was met elastiek aan de stuurpen bevestigd, niet bepaald de elegantste oplossing.

Dat moeten de Japanners ook hebben bedacht. Nieuwe frames hebben ook de optie om de vernieuwde regel-unit in het frame te plaatsen. Wij testten een andere opties: als einddop plug in je stuur. Dus je demonteert een stuurdop waarna je hier de EW-RS910 Junction box in plaatst. Omdat alles bekabeld is, heb je ook nog een specifieke stuurkabel nodig waarmee je de linker- en rechtershifter verbindt. Daarnaast is er ook hoogst waarschijnlijk ook een langere kabel nodig die naar de splitter in je frame gaat. De Junction box zit namelijk verder weg. Bouw je een nieuwe fiets op, dan kun je hier al rekening mee houden. Bouw je je huidige groep om, dan ben je in totaal ook zo’n 90 euro kwijt aan extra kabels boven op de prijs van de stuur-dop-junction. Voor een optimale installatie heeft PRO diverse bijpassende sturen. Afhankelijk van de uitvoering is de kabelrouting intern of extern.

Wij kozen ervoor om een standaard aluminium stuur te gebruiken dat al op onze testfiets zat. We boorden een gaatje van 5 millimeter aan de onderkant en zo’n 3 centimeter van het uiteinde van het stuur. Hiermee verzwak je het stuur niet: grote krachten werken in de stuurbocht en de bovenkant. Hier moet je geen gaten gaan boren! Met twee kabeltje door het geboorde gat voel je dit iets onder het stuurlint zitten. Aan de andere kant van het stuur kun je een meegeleverd stukje materiaal plaatsen om beide kanten identiek te laten voelen. Als je de stekkertjes goed stevig in de Junction box drukt is het hierna alleen een kwestie van in het stuur drukken. De passtukjes die erbij zaten werkten echter niet voor ons stuur. Een paar keer tape er omheen draaien voor een goede strakke passing bood uitkomst. Na de montage zie je alleen nog één kabel die in je frame gaat en een stukje kabel dat van de linker- naar de rechtershifter loopt, net voor de stuurpen. Deze is zo goed als onzichtbaar. In de toekomst zullen er vast naast de modellen van PRO meer sturen komen waarbij je de kabel tussen de stuurklemming kan plaatsen. De Junction-oplossing in de stuurpen werkt probleemloos, net zoals we gewend zijn van de oude opzet. Het installeren is iets meer werk, ook al door het bekijken van de goede kabellengtes. Goedkoop is de oplossing niet, aangezien de kabels niet bij de prijs zijn inbegrepen!

Fiets Testrapport

Shimano EW-RS910 Junction € 149,99
Functionaliteit: 9
Prijs/kwaliteit: 7