11 oktober 2017 | Edwin Haan

Review: Mavic Ksyrium Pro Allroad UST Disc, met recht voor all roads

Eerst reed ik deze Mavic Ksyrium Pro Allroad UST Disc wielen met de bijbehorende Yksion 30 millimeter banden. Die werden vervangen door een setje 38 millimeter Schwalbe G-One. Beide tubeless met een scheutje latex. Die wielen gedroegen zich afgelopen jaar keurig, in tegenstelling tot de berijder. Die kon het niet laten ieder interessant paadje in te slaan, zonder te letten op de ondergrond. Gravel, kasseien, kiezelpaden, een rondje Schoorl inclusief alle boomwortels, alles werd zonder problemen verteerd.

De naam Allroad staat er dus duidelijk niet voor de sier op. En ondanks een berijdersgewicht van zo’n 100 kilo zijn de Ksyriums nog steeds kaarsrecht. Dat zal ook te maken hebben met de dikke banden, die ik reed met zo’n 3,5 tot 4 bar. De luchtvering doet dan ook zijn werk. Het zijn niet de lichtste wielen, in combinatie met remschijven en die dikke banden. Daar heb je op zich weinig last van, misschien een beetje bij het optrekken. Maar daar helpt het gewicht van fiets en renner ook al niet bij. Eenmaal op gang bollen ze echter heerlijk.

Luidruchtig freewheel

Waar je wel van moet houden is het doordringende geratel van het freewheel. Een fietsbel is haast niet nodig. De snerpende tandjes laten duidelijk horen dat je er langs wilt… en snel een beetje. Vanwege de remschijven slijten de velgen natuurlijk niet zoals bij velgremmen. Het mooie matzwarte uiterlijk met de bruine accenten is dan ook nog als nieuw. Ik rijd er dus nog vrolijk wat kilometers mee door. Voor wie op zoek is naar een breed inzetbare set wielen zijn deze Ksyriums wat mij betreft een aanrader.

Fiets testrapport

Mavic Ksyrium Pro Allround UST Disc, €1000,-
Gebruikt: tussen augustus 2016 en oktober 2017
Aantal kilometers: 2400
Fiets-oordeel: 8
mavic.com

Ondertussen zijn deze wielen hier en daar flink in de aanbieding, Futurum heeft ze bijvoorbeeld al voor 850 euro.

Edwin Haan

Fietst op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

Geef een reactie

Inloggen