11 oktober 2017 | Michael Kerkhof

Nederlander gaat werelduurrecord aanvallen

Bij de naam van Dion Beukeboom gaat er waarschijnlijk niet direct een belletje rinkelen, maar toch behoort hij al jaren tot de Nederlandse top van het baanwielrennen. In augustus 2018 hoopt hij het werelduurrecord van niemand minder dan Bradley Wiggins aan diggelen te rijden, zegt hij in een interview met het AD. “Dat is precies waar ik goed in ben: een uur lomp hard trappen.”

Profielschets

Beukeboom kwam niet zelf met het idee om het uurrecord aan te vallen. Bewegingswetenschapper Jim van den Berg hielp Thomas Dekker in zijn jacht op het record en verzamelde de laatste jaren veel data. Hij maakte een beschrijving van de ideale werelduurrecordrenner: groot, sterk, veel vermogen kunnen trappen, extreem aerodynamisch op de fiets zitten en baanervaring hebben. Dion Beukeboom (2.01 meter lang, man van de lange adem en veel baanervaring) bleek de geschikte persoon te zijn.

De 28-jarige renner reed voor kleine Nederlandse ploegen als Koga, De Rijke, Parkhotel Valkenburg, Destil-Jo Piels en komt volgend seizoen uit voor Vlasman. Bij die ploeg krijgt hij de volledige begeleiding op weg naar zijn recordpoging. Een voordeel, want profs die een poging waagden deden het erbij (Rohan Dennis, Matthias Brändle en Alex Dowsett) of waren de hoofdact in een commercieel circus (Bradley Wiggins). Voor Beukeboom wordt alles in staat gebracht om in een uur tijd zoveel mogelijk kilometers af te leggen. Hij krijgt het beste materiaal, de beste begeleiding en gaat op hoogte zijn poging wagen. “Dit is geen publiciteitsstunt. Dion kan zich een heel jaar lang focussen op de poging. Het kan écht. We zouden er niet zoveel tijd, geld en energie in stoppen als we zouden denken dat het onmogelijk is”, zegt Van den Berg.

Op hoogte

In augustus 2018 zal Beukeboom op de baan van het Mexicaanse Aguascalientes een poging wagen. “De laatste jaren ben ik vaak net tekortgekomen, op de weg en op de baan. Maar als ik eerlijk ben, is dit precies waar ik goed in ben: gewoon een uur lomp hard trappen.” Wordt vervolgd…

Werelduurrecord sinds 2014 (nieuwe UCI-regels):

51,110 km Jens Voigt (2014, Grenchen)
51,850 km Matthias Brändle (2014, Aigle)
52,491 km Rohan Dennis (2015, Grenchen)
52,937 km Alex Dowsett (2015, Manchester)
54,526 km Bradley Wiggins (2015, Londen)

(Thomas Dekker kwam tot 52,221 kilometer)

Michael Kerkhof

Stond vroeger bij de verzorgingsposten bidons te zoeken, schrijft nu over alles wat met fietsen en wielrennen te maken heeft (inclusief bidons). Is gefascineerd door lange sprintetappes, heeft de Giro als favoriete ronde en was fan van Alessandro Petacchi.

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen