5 oktober 2017 | Daniëlle Vermeulen

Q&A met Sportpsychologe Daniëlle: Thema Afzien

Daniëlle Vermeulen is sportpsycholoog en triatleet. Voor Pedala geeft ze in haar maandelijkse Q&A antwoord op (sport)vragen van Pedala fans. Deze week is het thema: afzien.

Als ik aan het afzien ben, kom ik soms vast te zitten in negatieve gedachten. Hoe doorbreek ik dit? – Linda

Daniëlle: Heel herkenbaar hoor! Vooral in de duursport komt dit punt vaker terug. Uiteindelijk krijg je in duursport meestal wel te maken met pijn of dat nou verzuring is, vermoeidheid, blaren, kramp, of iets anders. Er zijn manieren om daar makkelijker mee om te gaan, maar check wel altijd even goed bij jezelf of de pijn geen teken is van een blessure of iets dergelijks. Niet alle pijn is het waard om doorheen te gaan. Sowieso hoef je als sporter natuurlijk niet altijd tot het gaatje te gaan, maar als je goed wilt presteren dan wil je wel zo diep mogelijk kunnen gaan. En daar hoort afzien bij.

Afzien gaat vaak samen met pijn en dat is waar het lastig wordt

Afzien gaat vaak samen met pijn en dat is waar het lastig wordt. We hebben de natuurlijke neiging om pijn te vermijden, als dat kan. Als jij een hete pan aanraakt, dan trek je je hand in een reflex terug. Soms nog voor je de pijn echt goed voelt. Vaak is het maar goed dat we die reflex hebben. Ook tijdens het sporten vertelt je lijf (én je hoofd) je om gas terug te nemen als het pijn doet, maar dat wil je op sommige momenten kunnen negeren. Ik geef je 2 tips om dit wat makkelijker te maken voor jezelf

1. Focuspunt
We hebben de neiging om te blijven focussen op de pijn, dat doet je hoofd een beetje automatisch. Dat helpt je alleen niet. Als je alleen maar denkt aan de pijn in je benen, dan heb je eerder de neiging hieraan toe te geven. Daarom kan het helpen om van tevoren te bedenken waar je beter op zou kunnen focussen. Pak bijvoorbeeld een techniekpunt, zoals het fietsen met een hoge cadans, of het aanspannen van je core en leg daar al je focus op. Dan ben je niet meer bezig met de pijn, maar wel met iets anders nuttigs. Het helpt als je het focuspunt al van tevoren hebt bedacht, want als je eenmaal kapot aan het gaan bent, dan heb je daar vaak niet echt meer de ruimte in je hoofd voor.

Heb je ooit bedacht dat pijn ook zegt dat je echt op je max aan het fietsen bent? Dat pijn wil zeggen dat je echt alles uit jezelf haalt?

2. Van negatief naar positief
Als je pijn ziet als iets negatiefs, dan worden je gedachten ook sneller negatief. Veel sporters denken bij pijn ‘Oh nee’, en ‘Zo stort ik in’, of ‘Ik haal het niet’. Maar heb je ooit bedacht dat pijn ook zegt dat je echt op je max aan het fietsen bent? Dat pijn wil zeggen dat je echt alles uit jezelf haalt? En hoe vaak ben je ook echt ingestort toen je net pijn begon te voelen? Waarschijnlijk nooit, want je kan er stiekem nog heel lang mee doorfietsen. Dus als je pijn interpreteert als iets positiefs, dan worden je gedachten ook positiever. En dan kan je pijn juist gaan zien als een teken dat je echt een supergoede prestatie aan het neerzetten bent.

Dus, bedenk van tevoren een focuspunt dat jij fijn vindt, interpreteer die pijn op een positieve manier en dan kom je er wel doorheen! Succes!

 

Wil je meer weten of heb je zelf een vraag voor een volgende Q&A? Stuur je vraag naar naar danielle@animo-psychologie.nl of reageer op onze Facebookpagina

Geef een reactie

Inloggen