5 oktober 2017 | Edwin Haan

1000 Cols in 100 dagen

Phil Deeker, een Britse lange-afstandsrijder, heeft gisteren zijn uitdaging volbracht. Hij reed 1000 cols in 100 dagen. Om te vieren dat hij 60 is geworden, leuk feestje!

Phil startte in mei met zijn challenge. In 100 dagen bedwong hij bijna een half miljoen hoogtemeters. Hij reed van Bastia in Frankrijk naar Bilbao in Spanje, over bijna alle grote Europese bergketens. De Apennijnen, Dolomieten, Vogezen, Zwarte Woud, Jura, Alpen, Cevennen, Centraal Massief, Pyreneeën en als afsluiter Noord-Spanje. De etappes waren gemiddeld 200 kilometer per dag met zo’n 4500 hoogtemeters.

Nooit alleen

De Brit had wel veel gezelschap, iedere dag reden er zo’n 20 tot 30 renners met hem mee. Die deden mee aan 1 van de 10 Rapha Travel Cent Cols Challenges die Phil organiseerde. Tussen die events in had hij steeds 3 á 4 dagen rust, net genoeg om iets te herstellen en naar het volgende event te reizen.

In 2007 deed Phil al eens een soort mini-uitvoering (nou ja, mini), toen hij 300 cols in Frankrijk wilde fietsen in 30 dagen….hij flikte het in slechts 28. Rapha maakt een film over zijn 1000 cols tocht, die komt eind dit jaar uit.

Wat statistieken:

  • Aantal hoogtemeters: 445.370 (gem. 4.450 per dag)
  • Totale afstand: 19.460km (gem. 194km per dag)
  • Hoogste col: 2,764m – Col de l’Iseran

Benieuwd hoe je Strava-profiel er uitziet na zo’n prestatie? Check zijn pagina

Edwin Haan

Fietst op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

2 reacties op “1000 Cols in 100 dagen

  • Whaw, net terug van de Dolemieten en in vier dagen 400 km en 11000 hoogtemeters gefietst. Dacht dat dit al een hele prestatie was, maar wat Phil deed is een megaprestatie..

  • Indrukwekkend! Ik heb ooit de 100Cols tocht in drie weken geleden. Dat was bepaald niet voor iedereen weggelegd. Ik weet wat je daarvoor moet doen en wat het fysiek en mentaal van je vergt. Deze man doet het vijfvoudige (afstand en hoogtemeters) op zijn leeftijd. Respect!

Geef een reactie

Inloggen