12 september 2017 | Dayenne Zwaagman

Met een half hart op de racefiets: Dam tot Dam fietsclassic

Dayenne leeft met een half hart en fietst zo vaak ze kan. Ze is daarnaast mede oprichter van Hart4Onderzoek en zet voor Pedala magazine tweewekelijks haar verhaal op papier. Over het overwinnen van angsten, doorzettingsvermogen, vertrouwen en fietsen. 

In aanloop naar de Dam tot Dam Fietsclassic, die 17 september 2017 plaatsvindt, organiseerden we vorig weekend een introductie in de wielersport voor het Hart4Onderzoek fietsteam. Zeven man sterk, waarvan drie aangeboren hartpatiënt, verzamelt zich op het parcours bij wielerclub HSC de Bataaf in een zonovergoten Zwanenburg.

Om allen in the mood voor de echte tocht te komen, vertelt Paul van de Ven, wielertrainer van Train2Win dat bij fietsen in een drukke omgeving toch meer komt kijken dan je denkt.

Naast een stuk theorie oefenen we vooral in de praktijk op het hermetisch afgesloten parcours van auto’s met het schakelen, sturen en remmen, een ontspannen fietshouding, efficiënt en safe bochten rijden, hoe te rijden in een groep, eten en drinken tijdens het fietsen en wat de juiste inspanning is voor een lange rit.

De rug moet licht gekromd, de kont nonchalant in het zadel gedrukt, de armen losjes op het stuur en de vingers in de buurt van de remmen

Houding op de fiets
Monique Dijksman traint al jaren de dames van Velove, zij geeft tijdens een eerste verkenningsronde aan dat ik verkeerd op mijn fiets zit. De rug moet licht gekromd, de kont nonchalant in het zadel gedrukt, de armen losjes op het stuur en de vingers in de buurt van de remmen houden zodat je op ieder moment in kan grijpen. Ik daarentegen beklem met mijn benen de stalen ros alsof ik nog nooit eerder gereden heb. Ik ben zo gefocust dat het lijkt alsof ik er geen spatje lol aan beleef. Maar om eerlijk te zijn ben ik gewoon doodsbang dat ik vanmiddag weer met een onregelmatig ritme, laveloos in bed moet liggen…

Een juiste en ontspannen fietshouding brengt energie in plaats van dat het je binnen de eerste meters al opslurpt en kan je lichaam behouden voor diverse blessures, spier en hoofdpijn(en), met alle gevolgen van dien.

Een juiste en ontspannen fietshouding brengt energie in plaats van dat het je binnen de eerste meters al opslurpt

Ik zucht een paar keer diep en geef dan aan dat het tempo waarmee we over de baan sjezen mij eigenlijk iets te hoog ligt. Dat gezegd hebbende glijdt er een gevoel van onrust van mijn schouders. De groep is oplossingsgericht ingesteld en oppert dat ik iedere ronde voorop mag fietsen om het tempo te bepalen. Wetende dat ik op dit terrein niet snel in een verkeersongeluk terecht zal komen rijd ik direct stukken ‘lichter’ over de baan en door de bochten.

Paul heeft ook oefeningen waarbij je vanuit stilstaande houding ineens met volle kracht weg moet rijden. Deze sla ik vriendelijk over en geniet bij het zien van de blije gezichtjes die de strijd met deze oefening wel aan durven te gaan.

Hoeveel jaren ervaring met fietsen we allen ook hadden, we hebben geleerd, gelachen en heerlijk staan watertanden toen de aanstormende wielertalenten Jesper en Tessa Dijksman ons showden hoe ze met gemak met 40 kilometer per uur of meer door de bochten heen sjeesden. Bovenal was het saamhorigheidsgevoel grandioos. We reden als een professioneel team.

Met beiden benen op de grond
Om de praktijk af te sluiten daagde Paul – voor de fietsers die dit fysiek aan kunnen en willen – op eigen niveau uit om nog een laatste ronde met Tessa en Jesper mee te sprinten.
“Mij niet gezien, ik ga voor een kop koffie”, zei ik en hang mijn stuur aan het rek. Met dichtgeknepen ogen – verblind door de zon – komt Paul naast mij staan. Hij zegt dat hij het te gek vond om deze ochtend voor ons te begeleiden en er graag een vervolg aan geeft.

Ziek of niet ziek, beperking of niet, oud of jong, prof of amateur. Iedereen kan van fietsen genieten

Dagelijks werkt hij met professionals, waarmee hij op zoek gaat naar de ultieme, fysiek haalbare grens. Vandaag heeft hij van ons geleerd: ziek of niet ziek, beperking of niet, oud of jong, prof of amateur, van welk niveau dan ook: IEDEREEN kan van fietsen genieten. Mijn verhaal, mijn historie en mijn drive te blijven fietsen zet Paul met beiden benen op de grond. Ook al blijft het vallen en (weer) opstaan, ik kijk naar wat ik NU aankan. Opgeven is nooit een optie!

Hart4Onderzoek fietsteam, Paul, Monique, Tessa & Jesper, dank voor deze mooie dag!

PS:
Maak jij je hard voor je hart en wil jij het dreamteam nog een financiële bijdrage leveren, klik dan hier. Maar ook morele support is zeer welkom, vanaf 9.30 staan wij gereed op het Paleis op de Dam!

 

Geef een reactie

Inloggen