6 september 2017 | Redactie

Shimanogroepen, hoe zit het ook alweer?

Pedala lezeres Astrid test het komende halfjaar een Sensa Emilia. Via ons forum deelt zij haar ervaringen. 

“Mooie fiets! Welke groep zit er op?” Een vraag die ik vaak hoor van veelal mijn mannelijke fietscollega’s. “Nou, Shimano Tiagra! En dat gaat prima, hoor” roep ik dan met enigszins overtuiging terug alsof ik weet waarover ik het heb, alleen maar omdat het met koeienletters op het crankstel staat. Het tegendeel is waar. Hoogtijd om me er maar eens in te gaan verdiepen en op onderzoek uit te gaan.

Shimanogroepen voor dummies

Als iemand het over ‘groep’ heeft, wordt meestal bedoeld het pakket van onderdelen die het schakelwerk en de aandrijving van de fiets regelen. Dus de shifters, de derailleurs, het crankstel, de remmen en cassette/ketting. Overduidelijk naast het frame en de wielen, niet bepaald onmisbaar. Iedere fabrikant heeft in deze groepen verschillende kwaliteitsniveaus die worden aangeduid met een unieke naam als Ultegra of Tiagra.

Crème de la crème is dat je de Dura Ace groep op je fiets hebt: licht materiaal en alles mooi op elkaar afgestemd. Ben je wat minder veeleisend dan is de Ultegra groep ook nog behoorlijk hip: doet qua prestatie nauwelijks onder voor de Dura Ace, maar is “betaalbaarder”. Alleen is het gewicht van het materiaal ietwat hoger en ziet er ietwat minder gelikt uit. Een kniesoor die daar op let, zou ik zeggen. Dan heb je voor de supersnelle fietser die geen tijd heeft om mechanisch te schakelen bij de Dura Ace en Ultegra ook nog eens de mogelijkheid om die in de variant aan te schaffen met elektrisch schakelen. Kost ook wel ietsje meer.

Crème de la crème is de Dura Ace groep op je fiets: licht materiaal en alles mooi op elkaar afgestemd

Ego strelen

Vervolgens zakken we in de ranking via de Shimano 105 die voor normaal sportief gebruik nog prima volstaat naar de Shimano Tiagra die dus op mijn Sensa Emilia zit. Als ik de geleerden mag geloven, is het een set die ideaal is voor de beginnende fietser. Nu vind ik mezelf niet helemaal meer een beginnende fietser, dus dat stak me wel. Maar goed, dat heeft meer met ego te maken. Daarnaast begreep ik ook dat je met de Tiagra groep prima lange stukken op hoge snelheid kunt fietsen. Je kan er zelfs de hoogste bergen mee op komen, mits je niet om de meter schakelt. Kijk, en dan wordt dat zelfde ego ook wel weer gestreeld.

 

De Tiagragroep

Onderop de ladder komen dan ook nog de Shimano Sora en Claris maar die tellen eigenlijk al niet meer mee. Als ik voor de Emilia zou kiezen zou ik wel overwegen om er in ieder geval een andere groep op te zetten. Maar goed: voor nu is het prima. Natuurlijk zijn er naast Shimano ook andere fabrikanten van groepen op de markt met ieder zo z’n voors en tegens.

Alphe d’Huzes

Eens even kijken hoe we het volgend jaar dan gaan inrichten als ik de Alpe d’Huzes 2018 ga fietsen. Ik heb me inmiddels ingeschreven en ga voor de zes keer. Heb ‘m deze vakantie eventjes proefgedraaid – weliswaar op de MTB, maar als ik m’n kop koel hou, is het te doen volgens mij. Ik denk wel dat ik dan minimaal de Shimano 105 op de Emilia zet of misschien wel de Ultegra. Welke groep dan ook: het zal best een pittig dagje worden, maar goed opgeven is geen optie!

Wordt vervolgd…

0 reacties op “Shimanogroepen, hoe zit het ook alweer?

  • Ik heb me laten vertellen dat het verschil tussen de 105 en Ultegra juist niet zo groot is. Tussen Tiagra en 105 zit meer verschil. Advies van de verkoper was om voor een 105-groep te gaan en de extra kosten die je bespaart ten opzichte van Ultegra te steken in een beter frame en/of betere banden.

Geef een reactie

Inloggen