29 augustus 2017 | Edwin Haan

Garmin Edge 1030, nieuwe topmodel nu verkrijgbaar

Lang verwacht, en nu officieel geïntroduceerd: de Garmin Edge 1030. Nog niet in de winkel, wel te bestellen. Binnen een paar dagen ligt-ie dan op je deurmat. Het nieuwste topmodel van de firma heeft een indrukwekkend rijtje specs:

  • 3.5-inch kleuren touchscreen, werkt ook met handschoenen en in de regen.
  • Sensor die automatisch de helderheid van het scherm aanpast.
  • Batterij die 20 uur meegaat (volgens Garmin), optioneel een extra accu onder de mount voor nog eens 24 uur.
  • Garmin Cycle Map voor turn-by-turn navigatie, met een alarm voor scherpe bochten.
  • Garmin 1030 gebruikers kunnen onderling berichten uitwisselen.
  • Zien waar je vrienden rijden, als ze ook een Edge-computer gebruiken die verbonden is met een smartphone.
  • Zichtbaar wat populaire en veelgereden routes in de buurt zijn (Trendline).

Veel aanpassingen

Garmin’s nieuwe Edge 1030 touchscreen fietscomputer laat een ongekende hoeveelheid informatie op het scherm zien. Dit is het grootste kleurenscherm dat ze ooit gebruikt hebben. Trendline is een fraaie nieuwe feature. Vooral handig als je in onbekend gebied bent en je een leuke route zoekt. De locals kennen die vast, en via je Edge 1030 kun je hun routes snel nafietsen. Bij een splitsing geeft je Garmin dan aan welke afslag de meeste fietsers volgden.

Nog zo’n grappige optie is de mogelijkheid om snel een berichtje naar je fietsmaten te sturen. Die kun je van tevoren instellen en verzenden zonder je telefoon te hoeven pakken. “Ik ben er bijna”, of “Hongerklop, ik ben wat later”, bijvoorbeeld.

Met GroupTrack kun je een fietsgroep volgen (mits ze allemaal een Edge gebruiken), als gekleurde stipjes op de kaart. Ondanks dat het scherm groter is geworden, is (volgens Garmin) de levensduur van de batterij toegenomen. Fijn, want daar werd veel over geklaagd bij de voorganger van deze Edge 1030. Met het optionele Garmin Charge power pack kun je nog eens 24 uur aan die levensduur toevoegen. Die extra accu kost je € 129,99. Hij past mooi onder de nieuwste ‘in-line flush mount’ (wie verzint al die namen?), waardoor je een heel strakke cockpit houdt.

De Garmin Edge 1030 is o.a. te koop bij Futurumshop. Zij leveren vanaf 11 september, maar je kunt nu al een pre-order plaatsen.

IQ Apps aan boord

De apps van Strava en Trainingspeaks zijn voorgeïnstalleerd. Hiermee kun je bijvoorbeeld een route navigeren terwijl je een Kom-metje najaagt. En de Trainingspeaks app laadt iedere dag automatisch je training voor die dag, mits je een abo hebt bij Trainingspeaks natuurlijk. Als je net begint is er trouwens ook een gratis trainingsplan beschikbaar. In Garmin Connect vind je nog veel meer handige IQ apps die je op de Edge kunt installeren.

Veel mogelijkheden, veel euro

De nieuwe Garmin Edge 1030 kan bijna alles wat je je kunt wensen. In een apparaatje van slechts 123 gram zit WiFi, ANT+, Bluetooth, een barometer, kleurentouchscreen, opslag voor 200 uur aan ritten en prachtig kaartmateriaal. En dat mag kennelijk wat kosten, de adviesverkoopprijs is dan ook € 599,99. Dat is wel een heleboel geld. En dat is nog zonder sensoren! Een bundel (met hartslagmeterband, cadans- en snelheidssensor) komt op € 679,99. Maar dan heb je ook wat 🙂

 

Gerelateerd

Edwin Haan

Fietst op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

2 reacties op “Garmin Edge 1030, nieuwe topmodel nu verkrijgbaar

Geef een reactie

Inloggen