9 augustus 2017 | Menno Grootjans

Shimano 105 5801

De Shimano Ultegra 8000 groep is er nog maar net en nu spotten we plots een voorderailleur die A duidelijk uit de 105 groep afkomstig is en B geheel nieuw is en C een ‘look a like’ van de 8000 voorderailleur is.

FD-5801

Wat blijkt? Het is de FD-5801 voorderailleur. Deze heeft dezelfde ‘bouw’ als de 9100 en 8000 voorderailleur. De derailleurkabel loopt in een rechte lijn vanuit onderen naar de voorderaileur. En de ‘link’ beweegt in een vrijwel rechte lijn van binnen naar buiten. De 5801 heeft een capaciteit van 46 tanden, weegt rond de 110 gram en kan als grootste kettingblad tussen ‘46’ en ‘53’ aan. De kooi is van staal en daarnaast is er aluminium en kunststof toegepast. Hoe de nieuwe 105 er dan uit gaat zien? Waarschijnlijk zoals de 8000, maar dan wat minder ‘shiny’ en met meer kunststof. Wanneer de 5801 groep komt? Dat zal in de loop van 2018 zijn.

Dat we deze 5801 nu zien, is dat het op een Giant Contend SL model 2018 gemonteerd is ( de test daarvan in FIETS 9). Giant kiest voor deze voorderailleur omdat er zo meer ruimte is voor bredere banden; de voorheen lange ‘pull arm’ zou dan ook in aanraking met ‘dikke’ banden kunnen komen. De ‘link’ van de 5801 heeft daar geen last van.

Menno Grootjans

Nestor in het illustere gezelschap dat zich Fiets-redactie noemt. Werkt al sinds 1643 voor Fiets, toen nog als MTB-redacteur….met baard! Import-Brabander met grote voorliefde voor “de cross”. Laat zich niet snel uit het veld slaan, maakt zijn testen zelfs met gescheurde achillespezen af…en altijd op tijd. Menno is het hele jaar in vorm, zowel op de weg als op het toetsenbord, en zorgt ervoor dat je in ieder nummer van Fiets weer de nieuwste racers te zien krijgt. “Hallo, met Menno”, is al genoeg om via de telefoon de nieuwste Dogma’s los te krijgen. We verdenken hem van het stiekem hebben van een 2e huis op Mallorca waar hij onder het mom van “een persintroductie” met grote regelmaat heen gaat om lekker te fietsen.

Strava: http://www.strava.com/athletes/2985578

Meer artikelen van Menno Grootjans

Geef een reactie

Inloggen