24 juli 2017 | Edwin Haan

Komoot, prima app voor explorers

Komoot is onder de Fiets lezers misschien nog niet zo bekend als bijvoorbeeld Strava. Maar dat is niet terecht. Het is namelijk een hele fijne app voor iedereen die wel eens wat anders wil fietsen dan zijn eigen vaste rondjes.

Plannen, fietsen, delen

Kort samengevat is Komoot een app waarmee je routes kunt plannen, die vervolgens met navigatie kunt fietsen, waarna je de gereden rit kunt delen met de community. Maar dat is wel heel kort samengevat.

Het begint bij het plannen. In de Komoot app, en op de site, kun je aangeven wat voor soort route je wilt maken. Voor mtb, race, gewone fiets of zelfs wandelen. De software kiest dan voor jou de mooiste paadjes uit tussen punt A en B. Daar mag je zelf zoveel punten tussen hangen als je wilt. Dat kan door namen in te typen, maar je kunt ook gewoon punten op een kaart aanklikken en die als waypoints toevoegen. Wat ook kan is een bestaande route importeren. Bijvoorbeeld een leuke route die je van een ander kreeg. Of die van een evenement. Als je route klaar is kun je hem opslaan en naar je telefoon sturen. Ook kun je vrienden uitnodigen deze route te gaan rijden.

Nooit meer verdwalen

Vervolgens ga je fietsen. Je kunt op het scherm de turn-by-turn aanwijzingen volgen, of een oordopje indoen en je de weg laten vertellen via Voice Navigation. Daar komt wel een klein minpuntje om de hoek. Komoot is er nog niet in het Nederlands. Ik stelde daarom Engels in als gesproken taal. Best een aardige mevrouw denk ik, maar Nederlandse straatnamen uitspreken ging haar niet zo best af. Misschien is de Duitse versie dan nog beter. Wat wel positief opvalt is hoe goed de app anticipeert op verkeerd rijden. Als ik een afslag mis wordt er razendsnel een nieuwe route berekend, en dat gaat echt heel goed. Verdwalen is hiermee voorgoed verleden tijd.

Community

De Komoot app is een stuk minder op presteren gericht dan het eerder genoemde Strava. Je kunt er wel zien hoeveel en hoe hard je gereden hebt, maar niet met welke hartslag, wattages en andere trainingszaken. Komoot is duidelijk gemaakt voor reizigers en ontdekkers. Alle foto’s die je tijdens een tocht hebt gemaakt kun je bij je rit zetten. Daarbij kun je zelf aangeven welke plekken je echt de moeite waard vindt. En daar komt de kracht van Komoot om de hoek. Ga je naar een onbekend gebied, dan kun je daar routes van anderen bekijken inclusief hun foto’s en aanbevelingen. Overigens kun je jouw routes ook privé houden, maar dat zou zonde zijn. Na een rit maakt Komoot er een soort reisverslagje van, met geclusterde foto’s, jouw commentaar en aanbevelingen, het kaartje van je rit inclusief hoogteprofiel en daaronder het commentaar van vrienden en volgers. Ook voor jezelf leuk om later op terug te kijken.

Goed voorbereid op pad

Hiermee kun je dus snel de leukste routes in voor jou onbekende gebieden vinden. Ik ga binnenkort naar Denemarken en heb nu alvast wat leuke fietsroutes uitgezocht. Ideaal en het voegt veel voorpret toe aan mijn vakantie. Ook leuk is dat je likes/kudos kunt krijgen of uitdelen voor routes, mensen kunt volgen en commentaar kunt geven of krijgen. Hiermee is al een flinke community opgebouwd. In Duitsland is Komoot echt heel erg groot, in Nederland nog een stuk kleiner….maar dat zou best wel eens kunnen veranderen.

Komoot stimuleert het delen van mooie routes door Pioneers aan te wijzen. Leden van Komoot die leuke routes plaatsen en veel waardering oogsten, krijgen de eretitel Pioneer en worden voor het voetlicht geplaatst.

Kosten

Al dit moois komt natuurlijk met een prijs. De Komoot app zelf is gratis, en je eerste regio ook. Maar wil je in een andere regio fietsen dan moet je de kaart daarvan kopen.  Je hebt dan de keuze uit 1 regio voor $3,99 een regiobundel voor $8,99 of je koopt gewoon de hele wereld in 1 keer voor $29,99. Dan ben je verzekerd van alle updates voor zolang als Komoot bestaat. Mooie optie is dat je iedere regio die je koopt ook kunt downloaden voor offline gebruik. Ideaal in gebieden met slechte ontvangst of als je eens een poosje geen wifi hebt. Je kunt er ook voor kiezen alleen je route offline op te slaan. Dat scheelt wat ruimte op je telefoon. De kwaliteit van de kaarten is hoogstaand. En helemaal toegespitst op avonturen, de kleinste paadjes staan er dan ook op.

Conclusie

We zijn in Nederland misschien nog niet zo gewend aan het betalen voor apps, maar deze is echt zijn geld wel waard. Voor mijn doordeweekse ritjes blijf ik Strava inzetten, maar voor de meer ‘epische ritten’ is Komoot echt erg leuk. Wat ik er ook zo leuk aan vind is het community-idee. Ik maak gebruik van de ervaringen van anderen, maar ik kan mijn eigen mooiste ritten ook delen met andere fietsers. Leuk toch, als iemand anders lekker kan fietsen omdat jij de moeite hebt genomen jouw ervaringen te delen over wat jij een mooie rit vindt! Over de werking niets dan lof. In het begin is het even door de bomen het bos zoeken, maar als je doorhebt hoe het in elkaar zit werkt alles als een zonnetje. Nu alleen nog even in het Nederlands vertalen.

In onderstaand filmpje zie je hoe makkelijk het is om een route te maken, zelfs op je telefoon.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: statistics, marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Meer info: Komoot.com

Gerelateerd

Edwin Haan

Hoofdredacteur bij Fiets. Rijdt op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

5 reacties op “Komoot, prima app voor explorers

 • Helemaal eens met Edwin Haan. Dit jaar met Komoot naar Spanje en Portugal gefietst. Pluspunt van Komoot is dat hij campings op de route kan laten zien. In Spanje stuurde de app mij wel regelmatig van de hoofdweg af wat af en toe voor minder aangename verassingen zorgde. Afstanden zijn in kilometers in te stellen.

 • Ik gebruik ook al een tijdje Komoot en ben er best tevreden van.
  Heb na het registreren de aanbieding gekregen om alle kaarten te kopen voor 10 euro(ipv 20 euro) en voor die prijs heb je een goede reisgenoot.
  Waar ik nog niet uit ben,is de manier van peilrichting tijdens het rijden.
  Deze wijst steeds naar het noorden en ik had liever de kaart in rijrichting gehad.
  Voor de rest is het een goede en duidelijke navigatie app met zeer gedetailleerde kaarten.
  Als ik meer gegevens wil bekijken na een rit laat ik Panobike of Polarbeat op de achtergrond meedraaien en alzo kan je later ook je cadans,hartslag en diverse bekijken.

 • Mijn eerste 500 km met deze app zitten er reeds op. Deze zomer ga ik met Komoot ook wat grotere tochten durven te maken. Het is een goede app ook voor de volledige prijs omdat het goede import/export mogelijkheden heeft waar Strava(/Garmin) bewust te kort schieten.

Geef een reactie

Inloggen