13 juli 2017 | Edwin Haan

Review: Pedal Plate

De Pedal Plate is een inzetstuk voor op je klikpedalen, waarmee je met gewone schoenen beter grip hebt tijdens het fietsen.

Mijn initiële reactie was niet positief. Voor welk probleem moet dit nu een oplossing zijn? Ik fiets al jaren af en toe met mijn gympen op mijn klikpedalen. Als ik met de racefiets naar de trein ga bijvoorbeeld. Of van hotel/camping naar de supermarkt. OK, je hebt misschien niet geweldig grip en het duwt wat rot door de zool heen, maar het gaat prima. Nooit het gevoel gehad dat ik daar nou iets voor moest verzinnen. Het idee is overigens niet nieuw. De uitwerking is wel heel netjes. Slim is vooral ‘het gat’ waar ik het verderop over heb.

Toch best handig

Na gebruik ben ik toch een beetje enthousiast geworden. Ik kreeg een setje voor KEO-pedalen om mee te testen. Je klikt ze er eigenlijk zo op, en doordat er een slim gat in zit waar je een schroevendraaier in kunt steken die als hevel te gebruiken is, heb je ze er ook zo weer af. Omdat een beeld meer zegt dan 1000 woorden heb ik het even gefilmd. Heb je overigens pedalen waar je de veerspanning kunt instellen, dan zijn de plaatjes er ook met de hand af te klikken als je die spanning helemaal hebt teruggedraaid.

En inderdaad fietst dit een stuk prettiger. Door de puntjes bovenop heb je ook met gewone schoenen redelijk grip. En de bovenkant is helemaal vlak, dus geen vervelende drukpunten meer. De plaatjes zijn iets groter dan het pedaal, waarmee het contactoppervlak ruim voldoende is.

Een pluspuntje waar ik als ervaren wielrenner niet aan had gedacht is feit dat dit voor beginners wel eens een heel fijn accessoire kan zijn. Je hoeft niet eerst platte pedalen te kopen en die na een poosje weg te gooien als je toch overstapt op klikpedalen. Nee, je kunt hiermee gewoon even wennen aan je eerste racefiets met platte schoenen. Als je gewend bent aan de gekke houding, het schakelen, een beetje vertrouwen hebt in de smalle bandjes, stap je over op echte raceschoenen met plaatjes. Dan haal je de Pedal Plates er gewoon af, en heb je ze altijd bij de hand voor bovengenoemde ritjes naar de trein of de supermarkt.

De Pedal Plates zijn er voor Look en Shimano SPD-SL, nu nog alleen in het grijs. Ze kosten € 14,95 per set.

Conclusie

Ik zou ze persoonlijk niet snel kopen, maar ik kan me genoeg mensen voorstellen die er wel voldoende voordelen in zien. Wat in ieder geval leuk is, vind ik dan hè ;-), is dat het een Nederlandse start-up is, die via Kickstarter zijn idee heeft weten om te zetten in realiteit. Bestellen kan via de webshop op pedal-plate.cc

Gerelateerd

Edwin Haan

Hoofdredacteur bij Fiets. Rijdt op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

Geef een reactie

Inloggen