Sigma kondigt met de PURE GPS een fietscomputer aan die ik zelf al langer verwachtte. Er zijn op de markt namelijk maar weinig ‘simpele’ fietscomputers met GPS-ontvangst. Vorig jaar testte ik een hele range ‘simpele’ fietscomputers. Dus geen navigatie-opties maar de meest basale info zoals je snelheid, tijd en afgelegde afstand. Ook enkele modellen met GPS-ontvangst zaten hier tussen. Wat toen tegenviel van de geteste modellen: het scherm was wel erg klein (Garmin Edge 20) of GPS-ontvangst was onder de maat (model van Bryton) Het nieuwe model van Sigma kan hier verandering in brengen. Wat heb je nu aan een fietscomputer met GPS-ontvangst? Nou, je krijgt direct je fietsgegevens zonder de instellingen van je wielomtrek. Ook wordt je rit opgenomen zodat je je rit kan uploaden naar het populaire platform Strava. Daarnaast is het afhankelijk van de software hoe je de datalogger kan inzetten voor navigatie.

De PURE GPS
De PURE testte ik vorig jaar in de ‘simpele’ uitvoering. Pluspunten: minimalistisch design gecombineerd met een erg goed afleesbaar scherm door het goede contrast en de grootte van de cijfers. De nieuwe GPS toevoeging heeft ook het kenmerkende rechthoekige display van de PURE-serie. Het venster meet een formaat van 32 x 45 millimeter. De nieuwkomer heeft een accu die 15 uur mee moet gaan. Opladen gaat via een usb-kabel.
De nieuwe telg binnen de Sigma collectie heeft totaal 13 fiets-functies. Voor de navigatie is er een kompas-functie. Je kunt er dus geen route mee navigeren. Wel kun je naar een bepaald punt ‘navigeren’ die je hebt vastgelegd of navigeren naar je startpunt. Je krijgt dan een pijl-richting in beeld waar je heen moet en de afstand tot het punt. Zie het als een goede indicatie voor de richting waar je heen moet.

Data overdacht
Er is een draadloze data overdacht mogelijk met het NFC-protocol. Dit werkt helaas alleen bij Android ondersteunde telefoons. Dus geen Bluetooth toevoeging om ook voor iOS systemen een koppeling mogelijk te maken. Heb je geen Android toestel dan moet je de koppeling maken via een usb-kabel om de data over te zetten naar het Sigma Data Center. Deze kun je dan weer koppelen met bijvoorbeeld Strava.

Links de nieuwe Pure-achterzijde en rechts het ROX GPS toestel

Monteren
Sigma kiest net zoals bij hun nieuwe ROX GPS serie voor de ‘Garmin-standaard’ montage. Er komen twee stuurhouders mee in de verpakking. Deze past zowel op je stuurpen centraal in het midden of op je stuur. Het voordeel van de veel voorkomende Garmin montage manier: er is veel keuze in verschillende stuurhouders zoals modellen die de computer centraal voor de stuurpen plaatsen.

Samenvattend
Ik heb de Pure GPS nog niet zelf kunnen testen maar met de specificaties in het achterhoofd brengt Sigma een mooi nieuw product. Je hebt de functies van de fietscomputer gecombineerd met de GPS-opname van je rit en dat in een mooie compacte behuizing. De prijsstelling van 89,95 euro is concurrerend. Persoonlijk vind ik de directe koppeling met alleen Android telefoons jammer. Elke keer via je PC je rit overzetten is niet meer van deze tijd. Voor iPhone gebruikers die de fietscomputer voor Strava registratie gebruiken zijn er dus betere opties op de markt.

De Sigma Pure GPS is begin juli verkrijgbaar voor 89,95 euro, voor meer info: www.sigmasport.com