14 juni 2017 | Edwin Haan

Bianchi Aria, aeromodel voor weg en triathlon

Bianchi toont een nieuw aerodynamisch model met de naam Aria. Een wegfiets die ook goed te gebruiken is als triatlonfiets.

De Italianen hebben natuurlijk al wat aero fietsen in de collectie, zoals de Oltre XR4 en 3 en de heel snelle Aquila. Maar dit is een wat schappelijker geprijsd model dat multi-inzetbaar is. Bianchi zegt er zelf over “de Aria levert aerodynamische prestaties met een perfect gebalanceerde combinatie van racegeometrie en windtunnel design”. Zo zit er een geïntegreerde vork in voor zo min mogelijk luchtweerstand.

De verlopende balhoofdbuis heeft een aeroprofiel, net als de zadelpen (een 20mm offset model). Die pen wordt vastgezet met een wedge-klem zoals we die steeds vaker tegenkomen. Deze zit verwerkt in de bovenbuis. De zitbuis heeft een uitsparing waardoor deze rondom het achterwiel valt. Hetzelfde valt te zien bovenaan de onderbuis, waar deze het voorwiel lijkt te omarmen.

Lees ook

Bianchi presenteert de nieuwe Oltre XR3

Net als bij de Aquila zijn de buizen van de staande achtervork op dieet geweest net als de poten van de voorvork, die uiteraard van carbon is. Lekker dun, weinig luchtweerstand. De vorkkroon valt half in de balhoofdbuis, bijna standaard op aerobikes tegenwoordig.

Mechanisch en elektronisch

Het carbon frame heeft interne kabels en is geschikt voor zowel mechanisch als elektronisch schakelen. Er is gekozen voor een pressfit bracket (86,5 x41) en wat nog het vermelden waard is, is dat de carbon dropouts metalen inserts hebben vanwege de levensduur. Een 55cm weegt 1.100 gram volgens Bianchi. De vork doet daar nog 370 gram bij. De Aria komt in 8 maten van 44 t/m 61 centimeter. De geometrie komt overeen met die van de Oltre XR4.

Zoals gezegd, Bianchi ziet de Aria als een fiets die ook snel ingezet kan worden voor triatlons. Met een paar clip-on aero bars en wat aanpassingen aan de zadelstand en de stack kun je er best een lekker tijdritje mee rijden. Wellicht een goede keuze voor het groeiend aantal wielrenners dat een paar keer per jaar een tijdrit wil rijden, maar geen duizenden euro’s over heeft voor een echte tijdritfiets.

De eerste Aria modellen worden al eind deze maand geleverd via erkende Bianchi dealers. Ze worden afgemonteerd met een Campagnolo Centaur 11-speed groep en halfhoge Vision Team 35 wielen met zwarte spaken. De adviesverkoopprijs zal € 2599,- gaan bedragen.

Meer info: www.bianchi.com

Edwin Haan

Fietst op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

Geef een reactie

Inloggen